Explozie la mina Uricani. Cinci mineri sunt dati disparuti

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, cinci persoane fiind suprinse în subteran în momentul deflagraţiei. Explozia s-a produs după ce o echipă de muncitori a reparat un tablou electric, care a luat foc în momentul în care a fost cuplat, surse judiciare declarând că şansele de supravieţuire ale muncitorilor sunt zero. În astfel de cazuri, în primă fază intră în mină salvatorii, dar după ce sunt eliminate gazele.
Reprezentanţi ai unităţii miniere au declarat că cinci sau şase mineri au fost suprinşi de explozie , însă nu se cunoaşte cu exactitate starea lor. În subteran urmează să coboare mai multe echipe de salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani.
Reprezentanţii minei nu exclud ca o parte dintre persoanele surprinse de explozie să fie decedate.

Primarul din Uricani: În subteran erau 5 electricieni care lucrau la un transformator
Potrivit primarului din Uricani, cinci electricieni lucrau la un transformator într-o cameră a unei galerii, iar după ce au terminat activitatea a fost un suflu, „o explozie, dar fără să ia foc câmpul minier”. Acesta a precizat că un „asemenea suflu mişcă din loc” tot ce se află în zonă. Dănuţ Buhăescu a afirmat că astfel de lucrări se fac în weekend pentru a nu întrerupe programul de lucru. De asemenea, el a spus că ar putea să fie şi victime.
Totodată, primarul a spus că Mina Uricani este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului, iar aici lucrează aproape 800 de oameni. Mai multe ambulanţe şi autospeciale SMURD din Valea Jiului au fost solicitate la Mina Uricani pentru a putea prelua minerii care au fost surprinşi de explozie. Totodată, medicii de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani au fost chemaţi de acasă pentru a putea interveni atunci când eventualele victime vor fi duse la unitatea medicală. Salvatorii nu vor coborî în mină până când nu se va cunoaşte cu exactitate situaţia de la locul în care a avut loc explozia.
Potrivit unor surse din cadrul administraţiei locale, nu este exclus ca deflagraţia să fi fost provocată în urma unui scurtcircuit al transformatorului la care se lucra.

Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia
La locul accidentului s-au deplasat procurorii Ioan Nicodim – cel care a coordonat ancheta în accidentul minier de la Petrila, din noiembrie 2008, soldat cu 13 morţi – şi Darius Roman de la Parchetul Triobunalului Hunedoara, precum şi procurorul şef adjunct Augustin Lazăr de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia. În primă fază, mai multe echipe de salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani (SALVAMIN) vor intra, sâmbătă seara, în subteran pentru a-i căuta pe minerii care au fost surprinşi de explozie, apoi anchetatorii, împreună cu specialiştii, vor strânge probe care pot elucida cauzele deflagraţiei. Aproximativ 70 de persoane, printre care şi rude ale minerilor surprinşi de explozie, s-au adunat la poarta unităţii miniere, pentru a afla care este starea ortacilor suprinşi de deflagraţie. Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Oana Stoicuţa, a mers să le comunice oamenilor datele care se cunosc până în prezent.
Totodată, familiile electricienilor care au fost în subteran în momentul exploziei au fost scoase din mulţime şi au fost duse în sediul administrativ al unităţii miniere. La Mina Uricani a ajuns şi directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, Constantin Lupu, care nu a dat nicio declaraţie.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s