Antenele GSM, Cernobalul nostru de zi cu zi

antene gsmVa prezentam o situatie cat se poate de alarmanta pentru toti iesenii care locuiesc in blocuri pe al caror acoperis sunt instalate antene GSM. In ciuda avertismentelor cat se poate de serioase ale oncologilor, autoritatile din Romania ridica din umeri. Interesele financiare uriase fac din subiectul efectelor cancerigene ale radiatiilor emisie de antenele GSM un subiect tabu. Ingineri in telecomunicatii ne sugereaza sa abandonam tema sau sa deformam rezultatele anchetei noastre. Institutul de Medicina Iasi il ia pe ‘nu stiu’ in brate, iar statul neaga existenta vreunui pericol desi, de ani buni, plateste asa numitul spor de antena celor ce lucreaza in mediu radiant.In 2007, Orange decide sa renunte la turnul de antene aflat pe acoperisul unei cladiri din Londra. In 2011, autoritatile din SUA si Marea Britanie dau publicitatii o statistica alarmanta: populatiile de albine se micsoreaza. Se stie, albina este cel mai fidel barometru al poluarii radiante. In Iasi, o femeie se lupta de peste zece ani cu asociatia de locatari si cu statul. Ce legatura poate fi intre cele trei fenomene? Antenele Global System for Mobile Comunication, sau, simplu, antenele GSM.Dar sa o luam cu inceputul.


Cancerul din antena…
In 1995, compania MobilRom, transformata ulterior in Orange Romania, inchiriaza 8 metri patrati de la asociatia de proprietari din Bulevardul Independentei numarul 33. In 1997, Ionela Ionescu, locatar al unui apartament situat la ultimul etaj in blocul C5, constata ca firma de telefonie instalase echipamente de telefonie pe terasa blocului, fara a-i solicita acordul scris. In 1999, femeia da firma in judecata: lucrarile de pe terasa blocului dusesera la distrugerea izolatiei si, ca urmare, deteriorarea apartamentului in care locuia. „Nu mi-au obtinut acordul pentru instalarea antenelor pe terasa blocului. Imi ploua in casa. Am dat firma in judecata pentru reparatii” spune Ionela Ionescu.

Diferendul cu firma de telefonie se transforma, ulterior, intr-un adevarat razboi: in 2007, odata cu aparitia Legii 230, firmele de telefonie trebuiau sa obtina expres acordul proprietarilor de la ultimul nivel. In blocul cu pricina, legea 230 nu a produs decat efecte minore: antenele de langa geamul bucatariei au fost montate cativa metri mai incolo, dar tot pe terasa blocului.
Ionela Ionescu: „Au mutat antenele cativa metri mai incolo. Contractul cu firma de telefonie a fost prelungit, chiar daca nu au acordul meu, deci nelegal”.
Intre timp, conflictul a intrat si pe o alta speta: una legata de ingrijorarea reclamantei in privinta propriei sanatati.
Ionela Ionescu: „Am dureri de cap si de coloana, si fiul meu la fel – are migrene de doua ori pe luna”.
Pentru Alina Popescu, avocatul Ionelei Ionescu, cazul clientei sale este unul cat se poate de clar.
Avocata Alina Popescu: „Sunt incalcate legea locuintei, drepturile constitutionale si recomandarea europeana bazata pe principiul precautiei”.

Nu cu mult timp in urma, ministrul comunicatiilor Karoly Borbely sustinea ca amplasarea unei antene pe blocurile de locuinte colective nu ar avea efecte negative asupra sanatatii. Masuratorile efectuate „in situ” demonstrasera ca valorile radiatiei sunt mult mai mici decat normele legale din Romania. Punctul de vedere a fost repede adoptat de majoritatea oficialitatilor, si, evident, de firmele de telefonie care il foloseau drept argument suprem ori de cate ori cineva indraznea sa deschida acest subiect.

Strict tehnic, este vorba de „rata de absorbtie specifica”, ce masoara cantitatea de energie absorbita de corp, determinand efecte termice. La valori mari, aceasta ar duce la incalzirea interna a tesuturilor, mecanismele biologice de termoreglare fiind astfel bruiate. La valori mici, efectul este inobservabil si, ca atare, antenele nu ar fi periculoase.

O a doua consecinta este, insa, eludata cu buna stiinta: acumularea in timp a efectelor non-termice provocate de radiatii.Opinia sefului sectiei de oncologie de la Institutul Regional de Oncologie Iasi, doctorul Lucian Miron, este clara si ferma. „In biblia oncologilor, campurile electro-magnetice si microundele sunt trecute ca factori ce predispun la cancer; sunt factori de risc. Efectele non-termice ale radiatiei cu microunde sint cumulative. mecanismele sint complexe. Este afectat ADN-ul. Radiatiile sunt in profunzimea tesutului” sustine Lucian Miron.

Microundele, ucigasul invizibil…
Probabil, locatarii de pe Independentei nu stiu ca in 2007, Orange a trebuit sa renunte la antenele montate pe acoperisul unei cladiri din Londra. Motivul: dupa 8 ani de la montarea antenelor, 7 locatari fusesera depistati cu cancer; pe durata proceselor, 3 dintre acestia deja murisera. Un barometru standard al existentei si efectelor radiatiilor sunt albinele.

Director Apicola SRL Iasi: „…Le afecteaza, e imposibil sa nu le afecteze. albinele sunt cel mai fidel barometru al poluarii unui sit. Se crede ca pigmentul criptocrom, care le ajuta la orientarea in campul magnetic al Pamantului, interactioneaza cu undele emise de antene, dar precis nu stim nimic. La noi nu s-au facut studii”

In 2011, autoritatile din Marea Britanie si SUA dadeau publictatii o statistica elocventa pentru tendintele poluarii radiante: anual, populatia de albine se reduce cu circa 20 la suta. In Romania, un caz absolut elocvent nu a generat, din pacate, niciun fel de masuri. Este cazul profesorului universitar Pavel Mudura, din Oradea. Pe scurt: dupa 7 ani in care a locuit intr-un apartament de la ultimul etaj al unei cladiri pe care fusese montata o antena GSM, Pavel Mudura a trebuit sa se opereze. Se intampla in 2003. Examenele medicale evidentiasera un chist la nivelul lobului parietal stang. Ulterior externarii, recomandarile medicale puneau in vedere acestuia, citam „evitarea expunerii prelungite la campuri electromagnetice din banda radiofrecventelor, care sunt factori de risc pentru hematom”.

Alte coincidente, de-a dreptul bizare, au fost ignorate de autoritatile iesene. In blocul pe care il vedeti, unul dintre locatarii de la ultimul etaj a suferit un atac cerebral; alti locatari, tot de la ultimul etaj, acuza deja o neobisnuit de intensa oboseala cronica. In blocul din Independentei, cateva cazuri grave, dintre care 4 decese, ar trebui sa puna serios pe ganduri autoritatile.

Ionela Ionescu: „Aici la etajul 8 au fost 2 decese, bolnavi mai sunt pe scara, la etajul 7, unul la 3, si doua la etajul 5 – dar cred ca aia au murit”

In blocul Tarom, ca si in cele alaturate din Piata Unirii, alte cateva cazuri atrag atentia.
Batrana pe scara bloc PiataUnirii: „M-am operat de cancer din cauza antenelor, le-au mutat pana la urma pe blocul Tarom. Acolo a inceput sa moara lumea, pe la etajul 6 si 7 mai ales. M-au taiat de sus pana jos. Sigur ca sunt rele. Ma simteam obosita mereu. Si in blocul asta sunt multe cazuri de bolnavi de la antenele alea”.

La nivel national, incepand din 2006, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a inventariat circa 600 de cazuri. Cele mai multe revelau grave probleme de sanatate ale petitionarilor expusi la radiatiile antenelor GSM.

Stanciu, sef APC Romania: „600 de cazuri din 2006. Sunt probleme legate de legalitate si cele ridicate de efectul nociv asupra sanatatii. Statul minte cand afirma ca nu sint nocive”

In ceea ce-i priveste pe specialistii in domeniu, par ca se supun unei misterioase legi a tacerii. Iata ce spun angajatii unei firme private care actioneaza in domeniul antenelor pentru telecomunicatii.

„Eiii, cum n-au efect… au efect… da scrieti si voi orice si la final spuneti ca nu au efect, ca-s interese mari in joc…Camp electromagnetic este peste tot… ar trebui sa purtam chiloti de plumb, halat de plumb, casti de plumb…” spune un inginer sub protectia anonimatului.

Curios este ca nici unul dintre cei ce stiu despre gravitatea subiectului nu locuieste intr-o zona expusa radiatiilor. Mai mult, pe cladirea sediului Orange Bucuresti, pana in 2012 nu a existat nicio antena. Oare de ce?

Studii cu duiumul…
Tot unei legi a tacerii, guvernata de majore interese financiare, par a se supune si oficialitatile din Romania. In marea majoritate a cazurilor, controversele privind amplasarea antenelor GSM pe blocuri de locuinte, pe spitale sau in apropierea scolilor sunt stopate de o fraza standard a autoritatilor:

„Studiile actuale nu releva nici un pericol imediat asupra sanatatii”. O asemenea formulare poate fi gasita, culmea, chiar pe un act oficial emis de… Institutul de Sanatate Publica Iasi. Nimic mai fals. Sute de cercetari demonsteaza, de fapt, contrariul. „Efectele biologice ale campurilor electromagnetice slabe” este doar unul dintre studiile doctorului Andrew Goldsworthy, si e destul de net: microundele folosite de antenele GSM, ca si campul radiant, au efecte non-termice ce duc la modificarea ADN-ului, infertilitate, modificarea barierei hematoencefalice, afectiuni respiratorii si ale pielii sau modificarea membranei mitocondriilor.

Un alt grup de cercetatori – Eger, Lucas, Hagen, Vogel si Voit – autorii studiului numit „Influenta apropierii de un turn de telefonie celulara si incidenta cancerului”, au urmarit evolutia, timp de 10 ani, a peste 1.000 de pacienti. Concluzia?

„Proportia de noi cazuri de cancer a fost semnificativ statistic mai mare la pacientii care au locuit, in ultimii 10 ani, la o distanta mai mica de 400 de metri fata de stalpul de transmisie, comparativ cu pacientii care au locuit la o distanta mai mare”.

Un alt studiu, rezultat al cercetarii intreprinse de peste 40 de medici, cercetatori, fizicieni, profesori si biologi din 14 tari, facut public in 2009, este socant. Concluziile, pe scurt: inclusiv studiile industriilor de profil din domeniul telefoniei celulare indica o corelare intre tumorile cerebrale si telefoanele celulare. Cei mai expusi sunt copii.

Una dintre vocile cele mai puternice in domeniu este doctorul George Carlo. In 1993, Carlo si echipa sa au fost angajati de un consortiu de firme din domeniul telecomunicatiilor pentru a efectua un studiu privind impactul asupra sanatatii a radiatiilor de radio-frecventa emise de antene si de telefoanele celulare. Cost: 28 milioane dolari. In 1999, George Carlo isi socheaza sponsorii, facand publice rezultatele cercetarilor: sangele uman expus radiatiilor prezenta dereglari genetice majore. Mai mult, riscul de cancer a crescut in randul subiectilor expusi radiatiilor de radio-frecventa.

Doctor Miron: „Cancerul e prima cauza a mortalitatii, acum, din 2012. cred ca daca nu se acorda atentie fenomenului, vom ajunge ca unul din 2 barbati si una din 3 femei sa fie atinsi de o forma de cancer, intr-un viitor apropiat”.

Romania, tara surdo-muta!
Numarul dovezilor ce atesta pericolul antenelor GSM este coplesitor, insa probabil neimportant pentru autoritatile unei tari care, adesea, se comporta asemenea unui stat care nu da doi lei pe cetatenii sai. In cazul Ionelei Ionescu, legile care ar fi trebuit sa o protejeze au ramas undeva in niste carti de profil. Dreptul la proprietate sau dreptul la sanatate i-au fost flagrant incalcate. Prin avizarea amplasarii antenelor pe terasele blocurilor de locuinte, statul roman nu si-a incacat numai propriile legi, ci si normele internationale. Exemplu este asa numitul „principiu al precautiei”, inscris in Tratatul Uniunii Europene, pe care ar trebui sa-l respecte si Romania. Citam:

„Atunci cand argumentele stiintifice sint insuficiente, incerte sau neconcluzive, dar evaluarile stiintifice preliminare ofera motive serioase de ingrijorare… autoritatile trebuie sa protejeze, inainte de toate, cetatenii, contra riscurilor si prejudiciilor, prin luarea unor masuri care sa vizeze prevenirea unui risc de afectare grava si ireversibila a mediului sau populatiei”.

Cum functioneaza acest „principiu al precautiei” la Iasi? Nicicum! Pana si terasa Spitalului de Copii geme de antene…In 2006, Primaria Iasi, trimitea, intr-un gest de inconstienta, urmatoarea informare mincinoasa Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor: „Detinem numeroase studii de specialitate, precum si masuratorile tehnice oficiale ce au stat la baza acestora, intocmite de Ministerul Apararii Nationale, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Ministerul Sanatatii – Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, si altele, ce au drept concluzie faptul ca valorile densitatii de putere a campului electromagnetic masurat sint de 10 ori mai mici fata de nivelul de referinta legal”.

Primaria minte, pur si simplu. Sau habar nu are, vorbind pe de rost! Ar fi pentru prima oara in istorie cand ministerul apararii ar face public un studiu despre efectele biologice ale radiatiei microundelor, ca sa nu spunem ca ministerul in sine se ocupa de cu totul alte lucruri. Cat priveste Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, singurul studiu de gen, apartinand cercetatoarei Irma Eva Csiki, a fost facut public prin 2012. Mai mult, Institutul de Sanatate Publica din Iasi recunostea, prin anii 2000, ca nici nu dispunea de aparatura necesara masurarii campului electromagnetic, aparatura devenita accesibila prin anii 2007. Si ar mai fi ceva! Conform Ordonantei 2 din 2006, anumite categorii de angajati ai statului, care isi desfasoara activitatea in apropierea unor antene, beneficiaza de asa numitul „spor de antena”. Cum se face ca, desi neaga efectele nocive ale antenelor GSM, Primaria Iasi aloca angajatilor sai, ca spor de antena, 10 la suta din salariul de baza?! Acelasi spor este incasat, lunar, si de angajatii ce lucreaza in Casa Patrata. Ar insemna, conform insasi Primariei Iasi, ca aceste sporuri sunt ilegale…

Cat costa un cancer?

Cazul Ionelei Ionescu ofera, fidel, o masura a starii de lucruri din Romania. Certata cu mai toti locatarii, femeia este considerata o piedica in calea dezideratelor supreme ale asociatiei: anveloparea termica a blocului, operatiune care s-ar face cu banii obtinuti de la beneficiara antenei, firma de telefonie mobila, pe inchirierea terasei. Portavocea proprietarilor este unul dintre cei trei membri ai „comitetului de scara”. Un cetatean care a refuzat sa raspunda clar daca stie cati oameni bolnavi sunt in blocul pe care il pastoreste: „Despre asta v-ati gasit sa scrieti? Nu mai aveti ce scrie? E nebuna, domle’ de la asta ati luat informatii? Vrea doar bani, va spun eu. S-a certat cu toata lumea”!

De adaugat ca nici unul dintre locatari nu a dorit sa discute cu reporterii nostri. Cum poate fi explicata tacerea? Poate din jena de a face publice boli cumplite… Poate pentru ca si-au vandut sanatatea si demnitatea firmelor de telefonie mobila care le-au renovat casa scarii, le-au facut lift nou, lucrari la reteaua de distributie a gazului.
Cine ne apara, totusi, de potentialele pericole? Absolut nimeni! Institutul de Sanatate Publica Iasi nu mai are nici glas, nici opinii; totul trebuie sa treaca pe la Bucuresti mai intai. Cat despre studii, nici pomeneala: nu exista asa ceva.
Directoare IS Iasi: „Nu mai avem voie sa avem legaturi cu tertii, deci nici cu presa, numai Bucurestiul va poate da detalii. Studii? Nu stiu nimic, poate la Bucuresti, aici nu avem nimic, nu se poate face nimic”.

Studiul Irmei Csiki a fost ingropat, iar Ministerul Sanatatii, ca atare, nu a reusit sa impuna noi standarde; de altel, ministerul – cu institutiile din subordine – este ocolit (curios lucru!) atunci cand se cer avizele pentru amplasarea antenelor…

„Antenele GSM produc radiatii care penetreaza tesutul uman si provoaca incalzire locala, fapt ce poate inhiba actiunea unei proteine (P53), cu rolul de a repara defectele ADN-ului si, implicit, de a preveni aparitia cancerului”

Iata o fraza care nu trezeste, nimanui, nici o reactie. In ce priveste Ministerul Comunicatiilor, e suficient sa amintim ca, destul de recent, fostul ministru Karoly Borbely cataloga problema antenelor GSM drept, citam: „o isterie artificiala creata de mass-media”. Din nefericire, aici, la marginea Uniunii Europene, totul este posibil. Iar o puternica traditie balcanica ce ne zace in sange ne face sa iubim adeseori banul mai mult decat viata. Materialul de fata nu se doreste a fi un atac la adresa uneia sau alteia dintre firmele de telefonie mobila, ci un semnal de alarma… Unul cat se poate de serios…
(Ancheta realizata de Departamentul de Investigatii Tele M Iasi)

Publicitate

4 gânduri despre „Antenele GSM, Cernobalul nostru de zi cu zi

  1. Am vrut să capăt un ap ,dar în fata ferestrei la 50-70m ,pe blocul vecin se aflau 2 antene GSM(mari)
    Am renunțat la ap. Erau periculoase acele antene ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s