Chinezii au ajuns cei mai mari constructori din lume

Două firme chineze de stat, China Railway Construction şi China Railway Group au devenit cele mai mari companii din domeniul construcţiilor din lume. Pentru mult timp lideri de necontestat ale clasamentului mondial, companiile franceze Vinci şi Boygues trebuie să se mulţumească acum doar cu cea de-a treia, respectiv a patra poziţie. China Railway Construction a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 54 de miliarde de dolari, iar cea care o urmează în top, China Railway Group, se poate lăuda cu 52,8 miliarde de dolari. Prea mult pentru vechiul lider, firma Vinci, care, cu cele 45,2 miliarde rulate în 2009, trebuie să se mulţumească cu cea de-a treia poziţie. De altfel, în clasamentul primelor zece firme de construcţii din lume, cinci sunt din China, două din Franţa şi câte una din Germania, Spania şi Statele Unite.
Jurnaliştii de la Le Monde, cei care au prezentat clasamentul realizat anual de compania americană Engineering News Record, spun că această supramaţie a chinezilor se explică în principal prin prin creşterea explozivă a pieţei interne. Cu toate acestea expansiunea lor internaţională îngrijorează grupurile europene, care se plâng de lipsa unui tratament echitabil: piaţa chineză este închisă pentru companiile de pe vechiul continent, dar cea europeană este deschisă chinezilor.
Cei de la Le Monde dau, printre altele, exemplul atribuirii contractului de construcţie pentru două tronsoane de autostradă între Varşovia şi Lodz. Autostrada este finanţată din fonduri europene, dar este construită de firma chineză Covec. Lucru considerat o nedreptate chiar şi la nivelul Consiliului European, care a statuat că Europa trebuie să-şi apere interesele şi valorile în spiritul “reciprocităţii şi beneficiului reciproc”, mai ales în ceea ce priveşte China.

Sursa: money.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s