Cancerul mafiot din sanatatea ieseana!

spitaleIn 2003, veteranul de razboi Gheorghe Cadar murea in faţa Casei de Asigurari de Sanatate Bacau, cu buzunarele pline de retete pe care nu avea cum sa le plateasca. Teoretic, beneficia de retete gratuite. Nimeni nu a fost facut responsabil pentru aceasta tragedie! Tot in 2003, Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi tinea deja de doi ani in curte, imprastiat in 13 lazi puse sub o prelata, un accelerator de particule pentru radioterapie, achizitionat in 1999 de statul roman cu 130 miliarde de lei. A fost dat in folosinta abia in 2007. In prezent, singurul accelerator liniar de particule, pentru radiologie, din Moldova, era deja aproape de uzura… Nimeni nu a fost facut responsabil pentru aceasta forma agravanta de inconstienta! Pana in 2007, anul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, piata romaneasca a fost invadata de medicamente expirate. Concomitent, unii medici se procopseau cu masini luxoase, vile impozabile sau se trezeau invitati la diferite colocvii in locuri exotice. Niciodata organele de justitie nu i-au deranjat cu vreo intrebare. Desi ar fi fost extrem de simplu sa verifice provenineta unor bunuri de care se bucurau respectivii. Dupa 2007, afacerea medicamentelor expirate a luat sfarsit, fiind inlocuita cu altele si mai profitabile. Romania a devenit piata de desfacere pentru medicamente interzise in tarile civilizate si pentru firme care trebuiau sa-si lichideze stocurile. Manageri intelepti de spitale au inceput sa comande felurite medicamente absolut inutile pacientilor, dar utile, ca profit, celor implicati intr-o mafie tot mai bine organizata. Statul, prin institutiile sale de control, n-a vazut, desigur, niciodata nimic!
In 2007, patroana firmei Redox Lab Cluj intra in vizorul DNA – gratie unui sir de falsuri legate de furnizarea unor echipamente Colegiului Tehnic Danubiana Roman. In 2012 da lovitura – oferind Ministerului Sanatatii aparatura de proasta calitate fabricata in India si vanduta ca provenind din Italia. Totul pe bani europeni si cu falsificarea actelor. Prejudiciul nu a fost si nu va fi vreodata recuperat!
2012, Bucuresti: procurorii anunta retinerea a zeci de persoane implicate in fraudarea bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Cazul e simplu: in circuitul „retetelor false” au fost implicati medici, lantul de farmacii DONA, distribuitori de medicamente si administratori de firme. Prejudiciul nu a fost si nu va fi vreodata recuperat!
2013: ca in mai fiecare an, apare iarasi o criza a medicamentelor. De aceasta data lipsesc citostacicele, cei mai afectati fiind copii cu cancer aflati sub tratament. Dar cui ii pasa?!
Ani diferiti, aceeasi piesa de teatru absurd: sinistrul domeniu al Sanatatii din Romania ofera un spectacol in culisele caruia sunt manevrate interese financiare uriase. Actorii? Ministerul Sanatatii, Casa Asigurarilor de Sanatate, farmaciile si doctorii. Restul, adica noi, suntem doar figuranti… Si platitori de taxe!

Banii… sau viata
Cum se pot face bani fraudand bugetele Sanatatii? Simplu: cazul farmaciilor DONA este elocvent.  Medicii prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice care falsificau semnaturile beneficiarilor si decontau ulterior retetele la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc. La randul lor, medicii primeau sume de bani sau bunuri in valoare de 3% pana la 5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.
Tot in 2012, noul sef al CNAS sesiza o situatie incredibila la Iasi: asigurarile decontasera investigatii multiple pentru acelasi pacient sau analize de pana la sapte ori mai mari decat costul normal; totodata, sustinea seful CNAS, asigurarile au platit in Iasi servicii raportate ca fiind executate, dar neefectuate in fapt. Cu alte cuvinte, au fost decontate doar hartii – fapt confirmat de unul dintre angajatii CJAS Iasi, care a tinut sa ramana anonim.
Angajat CJAS Iasi: „Medicii s-au specializat in facut hartii. E ceva de speriat… nu putem verifica daca procedurile medicale pe care le decontam au si fost efectuate. E imposibil”
Tot anul trecut, un caz scandalos devoala starea de lucruri din sanatatea ieseana. Sotia lui Lucian Nedelciuc, inspector principal la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi, frauda bugetul CJAS prin intermediul unor firme-fantoma in cooperare cu alti doi medici arabi. De exemplu, in 2011, Mariana Nedelciuc, co-patron, a reusit sa deconteze, pentru Moldsan Med SRL, servicii medicale inexistente, in valoare de peste 482.000 lei. Firmele in cauza functionau intr-o mansarda improprie actului medical… Familia Nedelciuc nu a patit mai nimic, inspectorul fiind acum in concediu paternal. Prejudiciul nu va fi niciodata recuperat.
Daca mai adaugam ca, recent, Raed Arafat dadea publicitatii faptul ca, pe un singur CNP, au fost prescrise 40.000 doze de antibiotic, frauda din sistem capata contururi gigantice. Cifra estimata: 400 milioane euro anual.

Smecheriada pastilelor!
Iata doua cazuri, ajunse la cunostinta unui medic de familie a carui identitate, din motive lesne de inteles, nu o putem dezvalui. Cazul lui Dumitru Dolhascu, diagnosticat cu cancer pulmonar, certifica implicarea in mafia fraudelor a specialistilor in oncologie.
Angajat CJAS Iasi: „Lui Dolhascu i se prescria reteta in cabinet, apoi cobora pina in farmacia care apartinea, de fapt, tot doctorului. In loc de 3-4 medicamente, i se prescriau inutil alte 4; e imposibil de controlat daca pacientul le si lua, insa toate erau decontate. In cazul lui, odata cu declansarea controalelor casei de asigurari, familia s-a pomenit sunata de medicul specialist respectiv – care il indemna sa-si aminteasca, vezi draga doamne, ca a luat tot tratamentul, integral. Dolhascu a murit, deci cu el s-au dus si eventualele dovezi”.
In cazul Ciurlau, controlul CJAS Iasi, efectuat impreuna cu politia si procurorii DNA, a dezvaluit un alt tipar:
Angajat CJAS Iasi: „Iuliana Ciurlau s-a pomenit beneficiara unor investigatii medicale la o clinica privata – unde, de fapt, nu fusese niciodata”.
Despre caz nu se mai aude nimic, iar politia pare a fi uitat de control. Incercare de musamalizare? Posibil, intrucat interesele sunt uriase. Alte fraude, din Iasi, sunt de tot rasul. Doctorul Marwan Arafat, unul dintre arabii cu care Mariana Nedelciuc, sotia inspectorului CAS Lucian Nedelciuc, avea afaceri, prescria – prin ambulatoriul Moldo Medica din Podu Iloaiei, ochelari ca tratament pentru… diaree. Se intampla anul trecut.
Pana acum, smecheriada pastilelor a facut, in Iasi, o singura victima: doctorita Liliana Varlam, angajata a Spitalului de Copii Sfanta Maria, a fost condamnata in 2003 cu suspendare pentru falsuri si inselaciune. De atunci si pana acum, nici un alt caz nu a ajuns in justitie, in ciuda semnelor tot mai evidente ca frauda a capatat proportii alarmante: circa 30 la suta din decontari.
Angajat CJAS Iasi: „Nu exista protocoale de prescriere, nici standarde. Nu exista nici posibilitatea de certificare a actului medical, nici de control al lui. In CAS sunt 7 insi la peste 1.200 de furnizori, deci e imposibil sa-i controlezi pe toti, ba chiar sa dovedesti ca un furnizor nu a efectuat, de exemplu, serviciilele medicale pe care le da la decontat. De exemplu: intri in spital, si ti se face o interventie. In loc de o manevra medicala, ti se trec in foaie 4 manevre medicale, si e imposibil sa demonstrezi contrariul; si ca atare, casa plateste simple hartii”.
Ca atare, nu se poate proba calitatea actului medical. Angajat CJAS Iasi: „Controlul de calitate al actului medical e o poveste frumoasa. Se opune toata lumea unei legiferari in domeniu, dar mai ales te izbesti de Colegiul Medicilor, adica de Vasile Astarastoaie. Adica nu poti cere unui alt medic sa se pronunte asupra calitatii actului medical al unui confrate; amandoi sunt membri ai aceluiasi colegiu… iar puterea acestuia poate scurta considerabil cariera oricarui medic din Romania”. Un alt mijloc omologat de fraudare se inregistreaza in domeniul ingrijirilor la domiciliu, servicii platite de Casa cu 75 de lei pe zi.
Angajat CJAS Iasi:  „Daca oamenii ar sti ca se plateste 75 de lei pe zi, poate ar avea alte pretentii si ne-ar sesiza. Or ei sunt multumiti ca vine cineva care ia tensiunea, schimba pampersii, de exemplu, celui aflat imobilizat la pat si-i face 2 injectii lasand un alt pachet de pampersi; per total, nici 3 ore. Frauda e uriasa, pentru ca platim in mare cam 10 zile…”

Ce spune Iulian Serban, fost director al CJAS Iasi?
Iulian Serban: „Sunt 100.000 de retete lunar, nu le poti verifica pe toate, si mai ales nu poti verifica daca pacientul a si luat medicamentele alea. intre medici si farmacisti e o dragoste pe bani. avem cea mai mare lista de medicamente scumpe si inutile. exemplu – se deconteaza un medicament a carui rata de succes e de 2 la suta, iar tratamentul costa cam 60 de milioane lunar; in medie, tratamentul dureaza de la 6 luni la 2 ani. am verificat pe primii 5 in ordinea decontarilor, iar la primii 4 am descoperit nereguli. nu li se poate face nimic in afara de rezilierea contractului”.

CASA – o vaca de muls
Fondurile uriase controlate de CNAS, cifrate de 4,5 miliarde de euro anual, fac din institutia amintita un foarte tentant obiectiv politic. De ce? Din suma alocata medicamentelor, ca si din cea alocata spitalelor, mafia se infrupta copios. Angajat CJAS Iasi: „Cred ca frauda atinge cam 30 la suta din fondurile alocate medicamentelor, si cam tot atat din fondurile alocate ambulatoriilor si spitalelor”. Cu alte cuvinte, ar fi fraudate cam 400 milioane de euro anual. Iulian Serban, fost sef CJAS Iasi: „Sunt interese, ca in orice alta institutie. (…) se fura legal, sistemul de legi a fost creat special in acest scop, al fraudarii fara nici un fel de consecinta.”
Daca aruncam o scurta privire asupra unora dintre angajatii CJAS Iasi, ne facem o imagine asupra modului in care acestia inteleg sa-si promoveze propriile afaceri. Stomatologul George Scumpu, fiul medicului-sef Dana Scumpu, are din mai 2009 contract de decontare cu Casa. In scurt timp, a ajuns in „top 10” la decontari. Un alt exemplu: Alin Bendas, asociat la firma „Rx Dentis” SRL, este de asemenea in top 10 decontari. Alin este nepotul consilierului superior Mihai Bendas, iar firma a fost infiintata in decembrie 2010.
Angajat CJAS Iasi: „Casa deconteaza sume uriase stomatologilor; se vorbeste de 4 miliarde lunar. Or, casa deconteaza tratamentele stomatologice copiilor si pensionarilor. La banii astia, avem cea mai sanatoasa populatie – cam 30 la suta dintre copii ar fi trebuit sa treaca pe la stomatologi. Faptul ca au crescut cheltuielile indica in mod clar o frauda”.
Nici fostul director al CJAS Iasi nu a fost tocmai un heruvim: in firma Rocarom Invest SRL, Ioana Raluca Serban a fost asociata lui Viorel Blajut, patronul spitalului „Sf. Sava”. Ioana Raluca Serban este, ce intamplare!, sotia lui Iulian Serban, fost director al Casei iesene! Adica fix institutia care detine Codurile Numerice Personale ale pacientilor, in virtutea carora se fac plati de miliarde pentru tratamente ce ar trebui verificate… tot de CJAS. Sa ne miram ca spitalul privat al lui Viorel Blajut a primit, numai pentru anul 2012, decontari de peste un milion de euro?!
Cu ce se mai ocupa Casa de asigurari? Cu traficul de pacienti… Da, ati auzit bine! Medicii de familie cumpara liste cu pacienti asa cum ar cumpara cartofi de la piata. Medic de familie: „Se face trafic de pacienti, adica se cumpara CNP-uri. ca sa fii medic de familie iti trebuie minim 1.000 de pacienti, adica de CNP-uri; la CAS se face trafic cu liste. Se spune ca pretul ar fi de 5 pina la 10 euro per CNP”.
Liderul SANITAS Iasi, Viorel Tanase, avanseaza o suma si mai mare: lista ar costa 200.000 de lei. Pe un singur an sursele noastre spun ca ar fi traficate circa 10.000 de CNP-uri.

Colegiul Farmacistilor, o rusine de organizatie
O fosta farmacista, in prezent cadru didactic, arata bubele din Colegiul farmacistilor Iasi. Un colegiu cu care ii este rusine. Cristina Dumitriu/ farmacie, profesor UMF: „Mi-e rusine de ei; ne fac de ras. cum poate colegiul farmacistilor sa acrediteze functionarea unei mizerii cum este farmacia ZAFARM? Daca va duceti acolo veti vedea despre ce vorbesc: medicamente expirate, si nici un farmacist. Este oribil.”
Cum, necum, ZAFARM functioneaza bine mersi in buricul targului. Am fi dorit sa purtam o discutie cu sefa Colegiului Farmacistilor, Gabriela Streit, pe marginea subiectului DONA, a decontarilor ilegale sau a situatiei de la ZAFARM. Din nefericire…Nici in restul farmaciilor nu se vorbeste despre subiectul-tabu numit „decontari”. La cele doua farmacii indicate de sursa noastra ca fiind in topul decontarilor – respectiv Farma Rod si Gabriela Farm, nimeni nu a putut sa ofere detalii. De adaugat ca Farma Rod a decontat in medie peste 2 milioane de lei pe luna, iar Gabriela Farm circa 1 milion de lei; cam cat toate celelalte farmacii din zona la un loc. La fel, interesant ni se pare faptul ca Iasul este pe locul doi in tara la capitolul numar de farmacii: 390.

Ministerul Sanatatii, cappo di tutti capi…
Ce rol are in tot acest circuit mafiot Ministerul Sanatatii? Cel de papusar-sef, care executa deseori controale inutile, dand impresia ca ar dori sa schimbe lucrurile.
Vasile Barbu, seful asociatiei de protectie a pacientilor din Romania: „Nicolaescu e un mincinos, nu face nimic altceva decit sa distruga si mai mult sistemul. Prin controalele lui nu face altceva decit sa reduca la tacere pe cei care critica sistemul”. Introducerea cardului de sanatate si al coplatii ar limita, categoric, proportiile furtului. Tocmai de aceea varianta acasta, functionala de mult timp in Occident, este amanata de Minister. Astfel de masuri ar face necesara prezenta fizica a pacientului si ar ingropa pagubosul circuit al hartiilor false. Practic, vazand ca sistemul juridic din Romania este depasit in aceasta situatie, Uniunea Europeana incearca sa gaseasca o formula de stopare a jafului. Iar jefuitorii se simt amenintati. Asa se face ca Ministerul Sanatatii cere medicilor sa aplice noile dispozitii, iar medicii sustin ca e doar treaba Ministerului.
Cat despre producatorii autohtoni, in loc sa ii incurajeze, sistemul ii refuza. Nu mai e loc de ei! Un serios om de afaceri iesean, implicat in productia de substante BIO & Pharma, produse cu care a incercat sa intre pe piata romaneasca, pune punctul pe „i”:
Om de afaceri: „M-au ascultat asa, in bataie de joc, nu am reusit sa intru pe piata. mi-e greata de sistemul asta. am fost la un doctor sef de spital, si i-am zis – domnule, sinteti iesean, eu la fel, ramin banii aici in iasi daca cumparati de la mine. iar produsul e bun si ieftin. stiti ce mi-a spus? ca nu poate, ca asa a dat ordin Bucurestiul”…
Practic, ministerul prefera produsele mai scumpe pentru ca, nu-i asa, si profitul e mai mare… Ce mai conteaza ca asa numitul consiliu al concurentei a amendat cu peste 10 milioane de euro Asociatia distribuitorilor si importatorilor de medicamente pentru tentativa de izolare a pietei romanesti si impiedicarea comertului firmelor romanesti pe alte piete?! Sa recunoastem, o amenda derizorie, daca ne gandim la profitul urias al acestor firme. In Statele Unte, bunaoara, pentru motive similare, producatorul Pfizer a fost amendat cu 1,3 miliarde dolari. E o diferenta, nu-i asa? Acesta este sistemul medical romanesc, contemplat din Iasi. Un sistem in care linia telefonica pusa la dispozitie de Minister celor care vor sa reclame ceva s-a defectat la doua ore dupa inaugurare. Un sistem in care cetateanul-pacient este jefuit legal cu o metodicitate uluitoare… De ce legal? Pentru ca, atata timp cat justitia e melancolica in privinta mafiei din Sanatate, inseamna ca hotia este legiferata. Viata, sanatatea, moartea nu sunt altceva decat variabile intr-o socoteala a celor care ne vor binele. Cu atata intensitate, incat ne baga in mormant…

(Ancheta realizata de departamentul de investigatii Tele M)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s