Protectie divina ca autoritatile dorm

cutremur„Sa ne fereasca Dumnezeu de un cutremur mare” spun tot mai multi romani care nu mai au incredere in autoritatile statului, depasite de multe ori in situatii de criza. La seismul de sambata dimineata s-a demonstrat inca o data ca nu suntem pregatiti in cazul unui dezastru si mai grav este ca nu facem mai nimic sa indreptam lucrurile. Ma asteptam ca televiziunile de stiri sa-si intrerupa programele pentru a da informatii despre cutremur. Toate posturile aveau programe in reluare fiind rulate emisiunile de doi lei cu care s-a intoxicat tara in ultimii ani. Site-ul INFP a cazut iar singurul mod prin care romanii si-au luat informatiile a fost online-ul.

Pe Facebook au comunicat romanii, noroc ca stam bine la Internet. Stiu ca suntem la ani lumina distanta de alte tari cu o activitate seismica intensa dar sa va povestesc un pic cum sta treaba prin Japonia.

In cazul unui cutremur important, posturile TV si de radio isi intrerup programele obisnuite pentru a informa populatia despre riscuri si alertele date de autoritati. Institutiile publice, cladirile de birouri dar si in casele oamenilor exista kituri de supravietuire. Mai exact, truse care contin alimente, apa, rezerve medicale.

Scolile sunt dotate cu manusi, casti si alte elemente esentiale supravietuirii. De la copilul mic pana la adult, cu totii stiu ce trebuie sa faca in cazul unui cutremur. Lumea stie unde sa se adaposteasca, cum trebuie sa reactioneze si cum sa acorde primul ajutor. Cam asta e diferenta.

Desi se vorbeste de mult timp ca Romania va fi lovita de un cutremur, de abia acum il aud pe Raed Arafat ca vrea sa stranga relatiile cu TVR-ul, ca mesajele date de autoritati sa fie receptate de orice roman.

Pana si seful corpului de control al Guvernului recunoaste ca autoritatile sunt depasite de situatie. „Institutiile statului au note maxime la simpozioane si umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur” scrie Valentin Mircea pe Facebook.

„Bilant la 60 min de la un cutremur destul de serios si un val de panica in toata Romania:

1. Mijloacele de informare in masa au esuat, in cea mai mare parte, sa informeze/linisteasca oamenii. Televiziunile transmit in continuare emisiuni in reluare iar televiziunille de stiri (Digi 24, Realitatea, Antena 3) nu au nici macar informatii pe burtiera!!
2. Nicio reactie a autoritatilor publice. DSU preia informatia dar nu transmite alerta, pe site sau pe aplicatia dedicata.
3. Institutul de Fizica Pamantului transmite date despre cutremur, culese, in mod automat, pe Twitter (!?) accesat de foarte putini romani.
4. Noroc cu Facebook.

Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat, in aspecte elementare: informarea publicului, coordonarea rapida a reactiei.

Televiziunile de stiri din Romania transmit doar jurnale si emisiuni in reluare, la mai mult de 30 minute de la cutremur!!?? Nicio mentiune despre ce se intampla.”

„IGSU – 0 (zero).

Televiziunile de stiri – 0 (zero)

Institutul de Fizica Pamantului – 1 (unu) – a ‘crapat’ site-ul iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter!

Concluzia preliminara: institutiile statului roman au note maxime la simpozioane si umflat muschii dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur.

Mass-media si mai ales televiziunile sunt odioase: ore intregi nici macar nu au oferit vreo informatie elementara despre cutremur si nu au linistit oamenii. Cand s-a facut ziua, au inceput sa sperie oamenii si sa ofere bazaconiile obisnuite (gen „cum vor tehnocratii sa va ia casele dupa cutremur”). Deoarece televiziunile aza-zise de stiri traiesc din teama si cultiva si propaga teama, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta.

Ceea ce putini stiu este ca televiziunile au OBLIGATIA DE A INFORMA populatia, mai ales in situatii de urgente si catastrofe iar in schimbul acestei obligatii beneficiaza de facilitati, asa cum este obligatia cablistilor de a ne baga pe gat, in pachetul de baza, un numar aberant de mare de televiziuni care nu ofera nimic de calitate (‘must-carry’).

Daca tot primesc informatiile necesare de pe internet si de la centre de geofizica din strainatate, o sa cer cablistului meu sa elimine din pachetul de baza televiziunile care nu isi fac treaba si care nu ofera nimic. Este dreptul meu si daca va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligatia de ‘must-carry’ si care incalca, in loc sa garanteze dreptul meu constitutional la informare.”

In ultimii ani, cel mai puternic cutremur din Romania a avut loc in 2014. Pe 22 noiembrie s-a inregistrat un seism de 5,7 grade. Stau la casa iar acel cutremur mi s-a parut atunci de mica intensitate. Acum, la 5.3 cat au anuntat autoritatile, zgaltaiala a fost mai mare. Poate imi explica un specialist cum s-a calculat magnitudinea si de ce un cutremur care a fost anuntat intial pe site-urile de specialitate din strainatate de 6,1 a ajuns dupa 24 ore la 5,3. Stiam la un moment ca INFP este obligat sa anunte autoritatile ca exista riscul unui cutremur mai mare de 5,5 (parca asa imi amintesc!!!). A facut INFP acest lucru s-au a scazut intensitatea la 5,3 pentru a scapa de dojana autoritatilor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s