Sunt de-a dreptul inspaimantat de povestea bebelusilor din Pitesti. La aceasta ora, 30 copii sunt in stare grava la spital iar doi dintre ei au decedat. Ma gandesc cu groaza ce este in sufletul parintilor mai ales ca si eu sunt tatal unei fetite de 4 luni. Ma ingrijoreaza incompetenta autoritatilor, nepasarea si degradarea actului medical. De ce spun aceste lucruri?
Pentru ca atunci cand copilul tau are probleme medicale, in loc sa te linistesti cand iti duci bebelusul intr-un spital si sa ai sentimentul de siguranta ca se afla pe maini bune, pleci cu teama bacteriilor si indoiala verdictului si a indicatiilor medicului.
Pe la o luna si jumatate, sotia a intrerupt alaptarea din cauza unei alergii pentru care i s-a recomandat tratament. Trecuta fortat pe lapte praf, fetita mea nu a tolerat produsul, desi era cel mai bun de pe piata. Din cauza deshidratarii ne-am temut sa nu apara complicatii, asa ca, am fost fortati sa plecam dimineata la 4.30 catre spital. Pe drum bineinteles ca am pornit negocierile cu sotia. Unde o ducem, la spital public sau privat?
Am luat in calcul prima varianta, mai ales ca Iasul dispune de Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unde sunt tratate toate urgentele medicale din Moldova. Ni s-a dat internare dar primul contact cu realitatea a fost dur. Pentru ca nu mai erau paturi libere am fost directionati intr-un salon cu o fetita de 8 ani suspecta de meningita. S-a gasit un pat liber pentru copilul meu, etajat, unde sotia avea acces doar daca se cocota pe o scara. In rest, sotia trebuia sa o supravegheze de pe un scaun. Daca internarea era de cateva zile, sotia ar fi trebuit sa doarma pe acel scaun. Bucuroase ca au gasit un pat, infiermierele au gasit si un cearsaf curat si asa s-a pornit aventura din spital.
In rest, conditii deloc occidentale. Impresia ca nu s-a renovat nimic de pe timpul lui Ceausescu, calorifere scorojite si necuratate probabil cu anii, saltele patate si rupte, jaluzele prafuite si aspect de spital de campanie din Afganistan. Cand am vazut conditiile am vrut sa plecam la privat. Eram dispusi sa platim 100 euro cazarea pe zi numai sa nu-mi vad copilul acolo. Ca adult simteam ca ma sufoc iar microbii se urca pe mine.
Personalul medical ne-a convins sa nu plecam ca vor gasi un pat iar copilul de 1 luna si jumatate va fi prioritatea lor. In vreo 3 ore i s-au facut analizele si cu greu l-am convins pe medic ca ar fi mai bine sa ne dea internare de zi, sa ingrijim copilul acasa. I-am explicat medicului ca ma tem de bacterii pentru fiica mea. Pana la urma a fost de acord. Nu am nimic de reprosat doctorului care s-a purtat profesionist desi nu i-am inteles excesul de zel in a-si apara spitalul si conditiile de acolo.
Dupa ceva timp, gasim pe scutecul fetitei o pata galbuie. Mergem la medicul de familie iar femeia, cu doi copii acasa, ne spune cu seninatate ca fetita noastra nu are infectie urinara. Pana la urma se lasa induplecata si ne indruma sa ducem o proba de urina pentru linistea noastra. Laboratorul de analize ne trimite rezultatul pe mail ca fiind neconcludent si ne sfatuieste sa repetam proba.
Repetam analiza dar nu primim niciun raspuns. Suna sotia si suntem anuntati ca fetita are infectie urinara si depistata cu „citrobacter”. „Bun si pe noi de ce nu ne anunta nimeni?” Raspunsul laboratorului este simplu, doar la prima analiza se trimite rezultatul pe mail. Poti sa fii depistat cu cea mai cumplita boala. Laboratorul e acoperit, el a comunicat prima analiza, restul e neinteresant pentru el.
Trimitem rezultatele la medicul de familie sa ne dea tratament si surpriza, nu primim nici aici vreun raspuns. Cu insistente si programare la cabinetul medical, doctorita sustine ca ea nu se baga si ne recomanda sa mergem la un pediatru. Ea este sigura ca fetita noastra a luat bacteria din spital si ca o prima masura ne indruma sa mergem la acelasi spital sa urmam tratamentul antibiotic dar nu la ultimul etaj ci la parter, ca acolo nu sunt bacterii.
Inarmati cu munti de nervi, mergem la un spital privat. Alte analize, alte costuri, alte temeri. Bineinteles ca noul medic pediatru a desfiintat miturile celorlalti doctori. Unul ne recomanda sa-i dam fetitei din aceasta luna suc de morcovi in timp ce medicul de familie sa-i mai dam apa si ceai. Noul pediatru interzice alte lichide decat laptele matern pana la 6 luni si doar celor alaptati artificial le recomanda apa. Acum, asteptam rezultatele noilor analize, alte drumuri, alti bani cheltuiti, alte emotii, o noua ‘distractie’.
Revenind la cazul bebelusilor din Pitesti, un ziar local sustine pe surse ca un vaccin anti hepatita ar fi cauza imbolnavirilor acestora. Articolul a fost preluat si de alte site-uri dar nu a aparut nicio dezmintire oficiala. „Bai prostilor nu e adevarat. Uite ca am facut noi analize si nu aceasta ar fi cauza”, ar suna un raspuns frumos ambalat birocratic si oficial. Si totusi nimic. Se bajbaie prin rauri si magazine cu portocale iar desteptul de la Ministerul Sanatatii cu nume greu de pronuntat sustine ca nu se impune o celula de criza la nivelul ministerului.
Dar cand se impune, ba, desteptule, da-ne un numar ca sa stim si noi, sa nu murim prosti cu totii? In orice stat civilizat din lumea aceasta copiii sunt prioritati nationale. Ei reprezinta viitorul si continuitatea acelui neam. Numai in Romania copiii sunt niste paria, cu o alocatie cat o cafea intr-o capitala europeana. Nu e de mirare de ce in urma unui studiu peste 200.000 copii din Romania se culca zilnic flamanzi.
Ma intreaba mirata maica-mea dupa cativa ani buni petrecuti in Italia de ce trebuie platite analizele la copii? De ce nu sunt gratuite ca asa era pe vremea lui Ceausescu? Pai pe cine intereseaza ca parintii fac sacrificii sa aiba acel copil, ca pampersii sunt mai scumpi decat unele delicatese, ca laptele praf nu e gratuit, ca o haina pentru un bebelus ajunge mai mult decat pentru un om mare. Exista o industrie intreaga in jurul bebelusilor si asta e capitalismul. Ai facut copil, scoti banii si te zbati sa-l faci om mare si productiv pentru societate! Cum? Problema ta!
Si ca sa lamuresc si titlul acestei postari. Daca vaccinul obligatoriu pentru copii este atat de bun de ce nu demontati voi, specialistii de la Ministerul Sanatatii, articolul ziarului din Arges? Ar trebui sa-mi vaccinez din nou fetita, acum la 4 luni. O fac linistit sau nu? De ce in Franta sunt doar 3 vaccinuri obligatorii iar in Romania sunt 9? Si poate faceti lumina si dupa aceasta opinie a unui medic, ca spune ceva foarte grav si daca ar fi adevarat cineva ar trebui sa infunde puscaria.
Grete:
„Intamplator sunt medic si m-am uitat zilele astea pe internet…ce e drept 90% din ce vad sunt simple preri. Vaccinurile in principiu au si ele beneficiile lor, nu trebuie sa va temeti cu totul de ele. Nici complet nevaccinat nu este bine, te poti expune la boli foarte grave si mai ales copilul. Acolo cu bacteria e altceva. Vaccinul Euvax e facut in Polonia, ca si cred ca inca mai sunt pe piata si altele. Acestea facute in Polonia nu au probleme, nu au avut ani de zile, sunt foarte ok. Acum insa cu lotul respectiv, povestea a fost ca lotul a fost conaminat, dar nu expre ca sa omoare toti copiii, ci din interese. Asa au motiv sa retraga vaccinul de pe piata si sa bage altul, facut de altcineva. Asadar eu cred ca prin asta polonezii au fost sabotati, pentru ca erau priviti ca niste competitori pentru altii. Totul in ziua de azi e un big business, o afacere pe bani grei. Stiu si eu ca statul a schimbat niste vaccinuri ca a castigat altcineva licitatia, desi nu vindem suveniruri, aici e sanatatea si viata unor copii, a unor oameni in joc. E adevarat, se mai intampla sa mai vezi cazuri de copii cu handicap sau morti. Ce e drept sunt cazuri rare, dar nu imposibile…ele exista fie din cauza ca vreo doza nu a fost verificata corespunzator, extrem de rar, dar posibil, fie ca medicul nu a consultat copilul cum trebuie si nu s-a asigurat ca lumea ca e perfect sanatos si in Romania se practica…si mai depinde si de reactia organismului, nu toti reactionam la fel. Ar trebui cine face sa fie mai atent la astfel de detalii si sa nu neglijeze nici cazurile mai grave. Trebuie sa le ia foarte mult in considerare. Asta este ceea ce medicii n-or sa va spuna, decat poate in vreo discutie privata si nu pentru comisioane, ci pentru ca le e frica sa nu-si piarda postul sau mai rau licenta de medic…si ei sunt la randul lor presati de Sanepid, pe care ii intereseaza numarul si procentul celor vaccinati”.