Prieten cu Nastase, decorat de Iliescu, „premiat” de DNA

ips-teodosieIn 2009, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie era suspectat de coruptie si fals. Desi trecusera sase luni de la inceperea anului şcolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, IPS Teodosie, ar fi intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter sub acoperire de la ziarul „Romania Libera.

Astazi, prelatul este acuzat de luare de mita si de declaratii false intr-o alta speta a DNA-ului, in scopul de a primi fonduri europene. IPS Teodorie impreuna cu alti inculpati „au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi…Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 148.610,21 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei). In primavara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, in calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro. Banii respectivi au fost primiti in legatura cu indeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a indatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, in sensul de a dispune ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie” sustine comunicatul DNA-ului.

Fata de IPS Teodosie s-a impus masura de control judiciar pentru o perioada de 60 zile. IPS Teodosie este un prieten apropiat al fostului prim ministru Adrian Nastase. In 2002 i-a fost conferit de catre Ion Iliescu „Ordinul national Steaua Romaniei” in grad de cavaler. Prelatul a fost acuzat de mai multe fete bisericesti in urma cu 7 ani ca a facut afaceri cu braul Maicii Domnului adus din Grecia, de pe urma carui a aincasat 300.000 euro.

Despre IPS Teodosie se stie ca a colaborat si cu Securitatea. Cu numele de cod „Mache“, Macedon Petrescu pe numele sau real, semnase in 1987 un angajament pentru a ajuta organele de represiune ale Statului. „A fost un gest de patriotism, un juramant de credinta fata de tara, nu ca sa urmaresc pe cineva“, s-a justificat fostul „Mache“. Mai tarziu, avea sa devina prieten cu Radu Mazare,  un alt lider marcant al PSD-ului iar numarul bisericilor din Constanta a crescut simtitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s