Cam asta e politica…

Multi lideri europeni l-au condamnat in ultimii ani. Au zis despre el ca nu impartaseste valorile europene desi conduce un Guvern al unei tari membre UE. Viktor Orban pare din exterior, croit sa joace cartile tarii sale. Desi nu este un tip simpatic romanilor mi s-a parut un lider cu personalitate al Europei. A fost singurul om cu capul pe umeri in criza imigrantilor.

Nu s-a lasat calcat de Merkel si Hollande, aparand interesele ungurilor, care nu si-au dorit imigranti sirieni pe teritoriul lor. A fost acuzat pentru ridicarea gardurilor la granitele Ungariei dar solutia aleasa a scapat Ungaria de un val masiv de refugiati. Orban a fost criticat de Occident si pentru relatiile sale cu Putin intr-un moment in care ruptura dintre Uniunea Europeana si Rusia era evidenta.

Odata cu pierderea alegerilor democratilor in Statele Unite si preocuparile lui Trump pentru rezolvarea problemelor din propria tara in detrimentul unei politici externe prudente, Rusia recastiga increderea si influenta in cadrul tarilor pierdute dupa caderea blocului comunist. Vedem ca lideri importanti din tarile vecine europene incep sa-l priveasca pe Putin ca pe un aliat puternic.

Orban are deja avantajul unei relatii cladite in timp cu liderul de la Kremlin iar acest lucru incepe sa se vada si in acordurile economice dintre Rusia si Ungaria. Recent, Putin, venit in vizita la Budapesta a semnat un imprumut de 10 miliarde de euro pentru Ungaria in vederea construirii a doua reactoare nucleare la Paks.

Viktor Orban sustine acum ca Ungaria va ridica si cateva penitenciare noi care vor fi gata anul viitor din moment ce tara lui conduce in topul european al gradului de ocupare a inchisorilor. Asa ca, vedem ca Orban incearca pe romaneste sa impace si capra si varza, desi in multe momente deranjeaza prin actiunile sale tarile din jur. Si totusi, nimeni nu-l poate acuza pe Orban ca nu este patriot, in momente destul de tensionate politic la nivel global.

In ciuda derapajelor sale mediatice, Viktor Orban mi se pare genul de politician de care ar avea nevoie si Romania. Un lider care sa nu gandeasca in interesul propriu ci sa puna pe primul plan binele poporului care l-a ales.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s