Summit Uniunea Europeana – Canada sub semnul intrebarii din cauza Romaniei

visaPe 27 octombrie urmeaza sa se semneze un tratat de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada. Ministrul german al Economiei a anuntat ca intalnirea este in pericol din cauza Belgiei si Romaniei. Daca Belgia are probleme cu legislatia prea stufoasa, Romania isi mentine dreptul de veto dupa ce Canada refuza sa ridice vizele pentru romani inca din 2017 si nu etapizat din 2018 asa cum isi doreste partea canadiana.

Ciolos a ramas ferm pe pozitii desi Bulgaria a acceptat propunerea guvernului canadian condus de Justin Trudeau. Astfel, acordul CETA este in pericol acesta ducand la ridicarea unor bariere netarifare care impiedica circulatia bunurilor si serviciilor.

Acordul a fost negociat inca din 2014 dar Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE a caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Canada.

Expertii atrag atentia ca acelasi lucru s-ar putea intampla si in cazul acordului dintre UE si SUA, denumit TTIP care se afla in stadiu de negociere. Dintre tarile membre ale Uniunii Europene cetatenii Romaniei, Bulgariei, Poloniei, Ciprului si Croatiei au nevoie de vize pentru Statele Unite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s