Romania detroneaza Franta si redevine granarul Europei

grauIn ciuda secetei din unele zone, Romania a avut o productie de 8,413 milioane de tone de grau, adica 4 tone la hectar. In ultimii 10 ani, Romania nu a mai avut o asemenea productie. In acest conditii, Romania devine cel mai mare exportator de grau din Uniunea Europeana cu 1,2 milioane de tone livrate clientilor extra comunitari.

Franta, cel mai mare exportator de grau din Europa a avut cel mai redus nivel al recoltei din ultimii 30 ani iar romanii au profitat de aceasta oportunitate. Pentru francezi, acest an este un dezastru. Exportul a scazut cu 60 la suta pe fondul preturilor scazute de pe piata internationala. In plus, nici nemtii nu se lauda cu o productie buna.

Pe fondul acestor probleme, Romania a inregistrat o crestere de 62 la suta a volumului exportat fata de media ultimelor 5 ani. Desi au avut o productie record, romanii ar putea avea probleme pe viitor din cauza cultivarii intensive, ce aduce pericolul desertificarii suprafetelor agricole.

Concurenta in tara a crescut, numai putin de 10.000 firme avand profil agricol. La fel s-a inregistrat o crestere importanta si la numarul angajatilor in agricultura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s