Saraci la suprafata, bogati in pamant!

darabaniDarabani este locul unde se agata harta in cui iar foamea si-a rupt gatul. Multi romani stiu despre Darabani doar ca este cel mai nordic oras al tarii. In rest, micuta asezare se confrunta cu o saracie lucie si o migrare masiva a tinerilor, plecati la munca in strainatate. Populatie este imbatranita, rata somajului ridicata iar asistati social cu duiumul.

Cu toate acestea, zona ascunde comori nepretuite iar daca ar fi valorificata la adevarata ei valoare si darabanenii ar trai bine. De fapt, tot judetul Botosani ar iesi din perimetrul marginalizarii.

In apropierea orasului exista zacaminte importante de nisip alb. Cu o puritate de 99,8 la suta nisipul de la Hudesti este pe primul loc din Europa la nivelul calitatii. Momentan exista acolo o exploatare care functioneaza la capacitate minima. Acest zacamant este singurul de acest fel din tara iar anual s-ar putea extrage pana la 10.000 tone.

La Ivancauti s-a descoperit zacamant de gips. Se estimeaza ca ar fi primul ca marime din Romania si al patrulea intr-un top similar la nivel european. Acest gips este neradioactiv are o calitate foarte rar intalnita, fapt ce ar permite utilizarea sa in ortopedia medicala. Ceausescu intentiona sa investeasca 80 milioane de dolari pentru exploatarea si prelucrarea zacamantului de gips. Aceasta comoara ar putea fi exploatata 100 de ani dar autoritatile nu sunt interesate de acest lucru.

Tot in apropiere de Darabani, mai exact pe raza comunei Viisoara exista un important zacamant de bentonita, minereu folosit in industria metalurgica si petrochimică. Conform estimarilor geologilor, zacamantul ar ajunge pentru cateva sute de ani daca s-ar extrage cam 1000 de tone pe an.

Pe raza comunei Radauti Prut s-au descoperit la o adancime de 140 metri izvoare de ape minerale bogate in sulf si magneziu, ce ar putea fi folosite in sanatate. Aceste ape minerale s-ar putea valorifica in urma unei investitii de 1 milion de euro.

La Podriga (2 km sud–vest de Darabani) forajele au intalnit gaz metan sub presiune, provenit din descompunerea unor substante organice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s