Sa ne mai intrebam cum dispar padurile din Romania?

paduri-defrisate-620x264Din 2002 pana in 2013 din tara au fost scoase peste 32,66 milioane de tone de lemn sub forma de butuci, vreascuri, rumegus, placaje, furnir, cherestea si altele.  In urma cu 14 ani, Romania scotea la export 1,98 milioane de tone de lemn.

In 2013, conform unor date INS, exporturile au ajuns la 4,96 milioane de tone. In toata aceasta perioada Egiptul a fost cel mai mare importator al lemnului romanesc cu 3,14 milioane de tone de lemn, urmat de Turcia, Italia, Austria si Siria.

Pe harta exporturilor s-au inscris si alte tari exotice precum Coreea de Sud, Arabia Saudita, Liban, Emiratele Arabe Unite. Pe timpul lui Ceausescu Romania ocupa locul 20 in lume in privinta exportului de lemn, 70 la suta din productie fiind trimisa in afara tarii. Pe de alta parte, taierile erau controlate de stat iar in loc se replantau puieti.

Ieri, DIICOT a efectuat 72 perchezitii domiciliare privind „destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare, spalare de bani, taiere de arbori si furt de arbori, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea si dare de mita”.

Cel vizat este Virgil Coverca considerat a fi „coordonatorul unui grup organizat care in perioada 2014 – 2016 s-a ocupat cu taierea fara drept a unor arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vanzarea utilajelor, a cherestelei, precum si la insusirea de sume de bani din gestiunea societatii comerciale pe care o detine.

Conform DIICOT, patronul firmei ForestCov SRL, „le trasa sarcini echipelor de exploatare in sensul ascunderii urmelor de taiere ilegala (folosirea vopselei de culoare rosie ce trebuia aplicata pe alti arbori, dupa ce arborii anterior semnati de catre organele silvice erau taiati, scoaterea cioatelor aferente arborilor taiati ilegal).

Ulterior lemnul era prelucrat in cadrul unei fabrici din judetul Valcea si apoi transportat in Portul Constanta pentru export catre tarile arabe. Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturata in cadrul unui circuit format din 4 societati comerciale, diferenta de bani nefiscalizata fiind insusita de catre membrii grupului infracţional.

De asemenea, anumite societati din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursari de T.V.A.. Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigata, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro”.

In 2013, Virgil Coverca era unul dintre contestatarii noul Cod Silvic fiind nemultumit ca Directiile Silvice vor avea 100 la suta dreptul de exploatare. Coverca se plangea ca are 600 angajati care vor ramane pe drumuri dar o parte dintre ei erau adusi din Sri Lanka.

Foto: cunoastelumea.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s