Care autoritati?

inundatii-pechea-840x500Urmaresc adesea jurnale de stiri din strainatate si imi dau seama ca traim intr-o tara de cocotieri din lumea a treia. Occidentalul are incredere in oamenii statului iar mobilizarea in caz de calamitate sau alte situatii care aduc neajunsuri tarii respective sunt tratate cu maxima seriozitate. Strainul stie ca unde nu poate el intervine statul.

Dar sa revenim in corupta noastra tara si sa analizam cateva exemple din care avem de tras o multime de semnale de alarma. Autoritatile au ramas corigente iar romanul s-a invatat ca unde nu poate el, nu poate nici statul!

* A plouat necontenit in judetul Galati si am vazut cu totii inundatii in Pechea, pentru necunoscatori, satul de unde provine Lucian Bute. Oamenii au fost evacuati dupa ce a venit apa mare, din nou gospodarii distruse si vieti ravasite. Dupa interventia pompierilor si militarilor era randul prefectului sa asigure locuinte temporare oamenilor, hrana, apa si alte lucruri elementare pentru sinistrati. Nici vorba de asa ceva. Autoritatile au bolmojit-o pana cand au fost luati la intrebari primarii satelor inundate. Oamenii si-au cumparat singuri apa si au dormit pe la rude. Bineinteles ca si-au pierdut increderea in autoritati. Asa avem darul noi, romanii, sa ne complicam vietile si sa ne scarpinam cu mana opusa…Imi aduc aminte de o postare a lui Florin Constantin (fost component Divertis) de pe Facebook. Omul statea in blocul din Iasi ce a explodat in urma acumularilor de gaze. Locatarii n-au recuperat mare lucru din obiectele personale dar primaria Iasului a anuntat ca-i va ajuta financiar pe oameni. Primul lucru care li s-a cerut celor care au ramas fara case au fost copii la buletine.

* Ieri am vazut cu totii cum un biet urs a pus pe jar orasul Sibiu. Sarmanul animal, speriat de vreo 50 organe competente nu stia cum sa dispara mai repede in mediul sau. Nici vorba sa atace pe cineva. Cei de la DSV nu au reusit sa-l tranchilizeze de la 5 metri ba chiar au ramas cu o singura sageata pentru a-l adormi. Un tampit, deocamdata nu se stie cine, a dat ordin ca ursul sa fie impuscat iar un vanator l-a trimis in alta dimensiune. De ce trebuia omorat daca bietul animal vroia doar sa fuga din calea lighioanelor cu doua picioare? Au mai fost ursi prin orase din strainatate dar au fost tranchilizati. De ce politistii au creat mai multa panica decat animalul in sine?

* 4 zile sistemul de carduri de sanatate nu a mers. Ministerul a balbait-o ca se lucreaza la remedierea problemei, ca se gandeste la o relaxare a contractului cadru, ca Tanda, ca Manda. In zilele astea, mii de pacienti nu au putut sa-si urmeze tratamentele. Am vazut vreo demisie? Am auzit vreo scuza oficiala? A fost cineva sanctionat? Nu, doar traim in Romania

* Desi suntem in secolul 21, pe teritoriul tarii apar diverse focare de hepatita A sau boala mainilor murdare. Pe bune? Parca asa ceva se intampla in urma cu 100 ani nu acum. Prin Mehedinti am avut focar, in judetul Bacau prin vara alte doua focare, in Botosani pe la marginea orasului alt focari. Ceva cazuri consemnat si in Vaslui. Nu exista vaccinuri, nu avem cultura unei igiene minime, nu avem programe de preventie. Ce fac autoritatile?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s