Doua tari, o singura insula. Bogatie in est, foamete in vest!

haiti-3Uraganul Matthew a maturat luni micutul stat Haiti lasand in urma 1,4 milioane de persoane pe drumuri. Cel putin 1000 oameni au murit. In 2010, tara insulara in Marea Caraibelor a fost zguduit de un cutremur puternic ce a ucis 220.000 oameni.

In acelasi an, din cauza aprovizionarii precare cu apa potabila izbucneste o epidemie de holera soldata cu aproape 1000 morti. In tara domneste haosul, foametea este la orice pas iar haitienii sunt la mana strainilor care se mobilizeaza sa trimita ajutoare umanitare.

haitiParadoxal, desi impart aceeasi insula, cei din Republica Dominicana sunt ocoliti de necazuri desi se afla pe aceeasi linie a cutremurelor si uraganelor. In 2004, uraganul Jeanne a maturat insula Hispaniola. In Haiti au fost 3000 morti iar in Republica Dominicana s-au inregistrat doar 19 decese.

La cutremurul din 2010 dominicanii au scapat fara niciun deces iar la uraganul Matthew au murit doar 4 persoane. Haitienii nu au fost niciodata pregatiti de dezastre. Guvernul nu are buget pentru calamitati. In plus, defrisarile masive ar fi o alta cauza care a dus la acest numar important de victime.

Insula Hispaniola a fost descoperita de Cristofor Columb in anul 1492. De la bun inceput, aceasta insula a fost divizata, partea haitiana fiind cedata spaniolilor. In 1697, Haiti a fost cedata francezilor si a prosperat cu timpul pe fondul dezvoltarii ramurii agricole. Populata cu multi sclavi, Haiti a devenit prima colonie independenta de negri in anul 1804. Cealalta parte a insulei s-a numit Santo Domingo si chiar a fost condusa de haitieni pana cand dominicanii si-au declarat independenta in anul 1844. In anul 1960, Haiti si Republica Dominicana aveau acelasi PIB.

haiti-2De atunci, dominicanii au prosperat iar acum PIB-ul este de 7 ori mai mare decat in tara vecina. Republica Dominicana este recunoscuta pentru serviciile din turism in timp ce haitienii se bazeaza pe agricultura. Daca in RP, persista hotelurile de lux si plajele bine ingrijite in Haiti astfel de resoturi sunt inexistente.

Un alt aspect care a facut diferenta intre cele doua state tine de instabilitatea politica. Haiti a fost o tara in dictatura mai bine de 30 ani in timp ce in Republica Dominica se tin alegeri libere de 20 ani.

Foto: cnn.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s