Cui face jocurile Ministrul Sanatatii?

vlad-voiculescuIn luna iunie, Ministerul Sanatatii a amanat aplicarea Ordinului 75 pana la 1 noiembrie privind asigurarea accesului pacientilor la medicamente. In functie de decizia lui Vlad Voiculescu dispareau din farmacii sute de medicamente si se provoaca un adevarat cutremur pe aceasta piata.

Zeci de mii de bolnavi asteaptau ieftinirea cu 35 la suta a medicamentelor importante. Medicamentele originale pentru care expira patentul ar fi trecut in categoria medicamentelor generice. Astazi, ministrul sanatatii le spulbera sperantele bolnavilor. Practic, medicamentele vor incepe sa se ieftineasca din martie anul viitor si doar cu 10 la suta urmand ca peste trei ani sa beneficieze de reducerea totala de 35 %.

„Ieftinim o serie de medicamente si avem grija ca pacientii romani sa nu ramana fara medicamentele esentiale stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii…Politica de pret din ultimii ani a facut ca unele medicamente sa ajunga atat de ieftine, incat producatorii nu le mai aduc in Romania si atunci tratamentele dispar din farmacii si spitale. Ca să protejam pacientii romani, vom introduce o ieftinire in trepte pentru medicamentele iesite de sub patent: 10% in primul an, 10% in al doilea an si 15% in al treilea an, dupa trei ani ajungandu-se la o ieftinire de 35%”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Tot astazi, tanarul din fruntea ministerului anunta ca vor fi monitorizate stocurilor de medicamente gratuite si compensate. Distribuitorii și farmacistii vor fi obligati sa raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite si compensate intr-un sistem electronic securizat si dezvoltat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

“Daca stocurile ating un prag critic, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului vor primi alerte”, a spus Voiculescu. De asemenea se va lansa site-ul http://www.medicamentelipsa.ro. Pacientii vor putea semnala daca nu gasesc un anumit medicament in farmacie sau in spital.

Acuma sa le luam pe rand. Ce firme castiga si ce oameni se afla in spatele deciziei de a amana ieftinirea medicamentelor? Cum s-a transformat brusc dragul de ministru, care a ocupat o functie pe un val de simpatie dupa ce a pus la punct reteaua citostaticelor? Daca tot mai are curajul sa vorbeasca de monitorizarea medicamentelor lipsa cand are de gand sa rezolve problema vaccinurilor pentru bebelusi? Trec lunile si raman copiii nevaccinati pentru ca la minister sunt alte sfori de tras.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s