Satele uitate de lume din varful muntilor mai au o speranta: turismul. Dupa ce ani la rand au ridicat neputincioase din umeri, autoritatile incep sa realizeze ca frumusetile anumitor zone de munte se pot exploata si transforma in surse de bani. Mai exact, Consiliul Judetean Alba a pregatit un proiect pentru obtinerea a 44 milioane de euro necesare modernizarii drumului judetean 107 I care leaga Aiudul de comunele mari din Apuseni.
„Transalpina Apusenilor” inseamna vreo 78 kilometri de drum intortocheat, la culmi de 1000 metri si peisaje frumoase prin paduri, chei si poienite. Desi zona este greu accesibila, turistii sunt incantati de astfel de locuri.
Odata cu reabilitarea acestui drum, cei de la CJ Alba spera sa se dezvolte afaceri mici, locale dar sa fie scoase in evidenta si traditiile locului. Lucrarea ar urma sa fie gata in 2020.
Pana atunci, ramanem cu vreo 3 „Trans-uri” mari si late. Transfagarasan este un adevarat brand de tara. Vine tare din urma, Transalpina. Aceasta traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului si leaga localitatea Saliste din judetul Sibiu de localitatea Novaci din Gorj.
Al treilea traseu spectaculos din Romania este Transrarau care face legatura dintre Valea Bistritei si Valea Moldovei.