1.5 milioane de euro, pretul reanimarii unui oras de provincie

filatura-de-canepaOrasul Falticeni era recunoscut pe timpul lui Ceausescu pentru perdeaua de flori din zona centrala. Micut si cochet, Falticeniul avea un aer boem, mai ales ca se afla in coasta Sucevei, iar populatia era crestere. „Filatura de In si Canepa” era brandul orasului. Aproape 5000 oameni munceau la aceasta fabrica si se zice ca nu exista falticenean fara o ruda angajata acolo.

In 1989, Romania se afla pe locul 3 in lume la productia de canepa, cu exporturi masive mai ales in spatiul sovietic. La Falticeni se lua inul si canepa din faza de fibra si se transformau in cele din urma in fir vandut catre tesatorii.

Treaba mergea brici, sistemul fiind gandit profesionist. In 4 localitati din imprejurimi existau topitorii de in iar contractele cu strainatatea veneau pe banda rulanta. Pe langa piata ruseasca circa 20 la suta din productie mergea peste Ocean.

Dupa 90′ a inceput declinul. In 1998, fabrica mai avea 2800 oameni iar mai tarziu a aparut legea cu privire la combaterea traficului si consumului de droguri.

In legislatie nu se facea diferenta intre cannabis sativa, canepa din industria textila cu un continut de substanta activa sub limita europeană de 0,2%, si cannabis, cu un continut mare de substanta narcotica.

Bineinteles, prin anii 2000 a inceput sa bata vantul la Filatura. La fel si prin oras. Familii destramate, multi angajati plecati in strainatate pentru un loc de munca. Falticeniul s-a schimbat din anul 2000 si nu in bine, din motive lesne de inteles.

Fata de alte sute de fabrici din Romania ajunse la fier vechi, Filatura a rezistat pana acum, la implinirea celor 50 ani de existenta. Cu 35 angajati Filatura de la Falticeni inca functiuneaza, greu dar merge.

Legislatia s-a schimbat iar cei din Falticeni spera sa inceapa sa produca mai mult. Total investitiilor s-ar ridica la 1,5 milioane de euro. Piata exista, orasul s-ar reanima doar intentiile bune lipsesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s