Turcia, o noua forta mondiala

turciaIstoria ne-a invatat pe noi romanii ca nu este bine sa ne punem rau cu turcii. Ne-am batut cu ei, am avut de suferit dar pana la urma am dat-o la pace. Turcii reprezinta un popor imprevizibil care acum iti pot fi cei mai buni prieteni iar peste ceva timp cei mai mari dusmani.

Rusii au simtit acest lucru ieri, desi Putin se stia in relatii bune cu guvernul de la Ankara. De aici si declaratia ca s-a simtit injunghiat in spate. Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana nu trebuie sa neglijeze Turcia in urmatorii ani. Trebuie sa o trateze cu respect altfel pot avea surprize.

Conform statisticilor pana in 2020, Turcia va avea cea mai puternica economie din Europa peste Germania si va intra in top 10 mondial. Paradoxal, ascensiunea Turciei este pusa pe faptul ca negocierile pentru intrarea in Uniunea Europeana dureaza de 42 ani.

Progresele economice ale Turciei se inregistreaza odata cu venirea la putere a lui Recep Erdogan, fostul primar al Istanbulului. Acesta a avut o politica externa controversata dar care au adus prosperitate Turciei.

Practic, administratia de la Ankara a avut o relatie rece cu Uniunea Europeana si mai tarziu cu Statele Unite dar a intensificat discutiile cu tari precum China, Rusia, India, Iranul sau Brazilia. Cu SUA, relatia s-a alterat in urma cu 2 ani dupa protestele din parcul Gezi. Turcii i-au acuzat pe americani de interventie in aceste proteste care se doreau a fi o reeditare a Primaverii Arabe.

Desi era membra NATO si chiar al doilea stat ca numar de militari dupa SUA, Turcia s-a apropiat mult de Rusia. Cele doua state au pus la punct proiectul Turkish Steam, o conducta de gaz cu capacitatea de 63 miliarde de metri cub pe an care va transporta gazul rusesc pe sub Marea Neagra pana in Turcia si de acolo spre alte tari occidentale pentru a ocoli Ucraina.

Numai ca, incidentul de ieri spulbera si relatiile de amicitie dintre Rusia si Turcia, semn ca guvernul de la Ankara este mai interesata de Siria decat de Turkish Stream. Acum, Turcia are relatii tensionate atat cu SUA, Rusia cat si UE dar este avantajata de pozitia strategica buna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s