Cardul de sanatate? E de la dracu, maica…

 card-de-sanatateUnii spun ca vine de la diavol! Altii vad in el o sansa pentru sanatate! Unii se tem ca, o data cu el, bolile lor vor fi cunoscute de toti, altii se bucura si spun ca, in sfarsit, suntem in rand cu tarile civilizate. Unii l-au primit, altii inca il mai asteapta…Vorbim despre card, celebrul card de sanatate despre care toata lumea stie ceva, dar despre care nimeni nu stie nimic.

 250.000 de ieseni nu au dreptul la sanatate

Potrivit datelor oficiale din recenta campanie electorala, 715.000 de ieseni au avut dreptul de a se prezenta la urne. Aceasta informatie denota ca sunt majori. Numai ca numarul cardurilor de sanatate distribuite Iasului a fost mult mai mic – 466.000. Asadar, 250.000 de persoane adulte, adica mai bine de o treime din populatia judetului, nu vor primi cardul fie pentru ca nu sunt asigurate fie pentru ca nu exista decat in teorie. Consecinta? Bolnavii nu vor fi luati in seama de medicii de familie ori de catre specialisti decat contra cost, iar cand vor ajunge la spital nimeni nu le va cunoaste antecedentele medicale, intrucat acestea vor fi, teoretic, informatii purtate de card. Oficial, cardurile de sanatate se distribuie adultilor asigurati, intrucat minorii beneficiaza prin lege de acest statut. Documentele vor fi pe deplin in vigoare peste mai putin de o luna, adica din 2015. Concret, acest card national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Nationale de Aigurari de Sanatate si contine datele de identificare ale asiguratului. Tot aici se afla informatii despre grupa sanguina, Rh, consimtamantul pentru donarea de organe, cel mult 10 diagnostice medicale cu risc vital si maximum 20 de diagnostice care vizeaza bolile cronice, daca este cazul. Cardul va deveni, la fel, instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistem. Pe card sunt imprimate numele si prenumele beneficiarului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari de sanatate si numarul de identificare al cardului. In cip-ul documentului, care are termen de valabilitate 5 ani, sunt inscrise numele, prenumele si codul numeric personal ale posesorului.

Un card nou, o poveste veche…

Teoretic, cardul de sanatate ar trebui sa fie unul extrem de folositor, mai ales in situatiile de urgenta. Sa zicem ca un asigurat sufera leziuni grave in urma unui accident si nu poate comunica. Ajunge la Urgente fara apartinatori si, in plus, are boli asociate delicate. Pacientul ar putea beneficia de tratamente mai precise daca are cardul la el, fiindca acolo s-ar regasi bolile de care sufera si tratamentele luate. Dar cum la noi totul se complica, e posibil ca soarta cardului de sanatate sa fie identica, cel putin pentru o perioada, cu cea a altor acte licitate si tiparite pe sume in euro extrem de mari. De exemplu, carnetul de sanatate, obligatoriu la inceputul anilor 2000. La acea vreme, documentul a fost distribuit cu scopul de identificare mai rapida a pacientilor la medici si farmacisti, dar s-a dovedit ca nu e vital pentru marea masa de romani. Mai tarziu a aparut si carnetul de asigurat. Alta licitatie, tiparire, distributie, alti baieti destepti care au castigat alte sume uriase de bani. Cine a folosit insa carnetul de asigurat si, mai mult, cati l-au primit? Acum, cardul electronic de sanatate, tiparit intr-un tiraj de 12,5 milioane bucati, e si mai scump fiindca presupune, dincolo de licitatie, tiparire si distributie, achizitionarea cititoarelor de carduri, necesare furnizorilor medicali. Bolnavii nu-si vor putea folosi cardul pana cand spitalele, farmaciile si alte unitati medicale nu vor fi dotate cititoare de card.

Cine castiga…

Tiparirea cardurilor de sasnatate nu a fost exorbitant de scumpa. Doua milioane de lei a costat, iar firma care a castigat licitatia organizata la nivel national a produs 12,5 milioane de documente. Contractul a fost atribuit in august 2013 firmei S&T Romania, care are ca parteneri companii precum HP, IBM, Cisco, Oracle, Lenovo si Microsoft, aceasta din urma fiind insa in aceasta perioada in mijlocul unui scandal national urias. Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare a fost aceea ca „ansamblul ofertelor prezentate ca raspuns la o licitatie deschisa, la o licitatie restransa sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil”, astfel ca „au fost luate in considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selectie calitativa”, ofertele reducandu-se, de fapt, doar la cea a firmei S&T Romania. Pe langa cele doua milioane de lei alocate tiparirii, alte 37,5 milioane de lei vor ajunge la Posta Romana, potrivit contractului semnat pe 4 ani cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sunt bani destinati distribuirii cardurilor, in conditiile in care o trimitere postala cu confirmare de primire costa 3,5 lei. In ciuda valorii impresionante a contractului, adevarata gura de oxigen pentru falimentara Posta romana, nu toti factorii postali si-au facut datoria. Unii au pus pur si simplu plicurile cu cardurile in cutia postala, in timp ce altii nici macar nu s-au deranjat sa lase o recipisa destinatarului. Asa se face ca, in judetul Iasi, o cincime dintre documente, adica aproape 100.000 carduri, inca zace la Posta asteptandu-si beneficiarii.

Robert Danca, director CJASS Iasi: “Dintr-un total de 466.000 de carduri alocate judetului Iasi un numar de aproximativ 370.000 de carduri a ajuns deja la ieseni. O parte din carduri au fost returnate Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de catre Posta, aproximativ 10.000, iar diferenta se regaseste inca la Posta. Prin intermediul dumneavoastra rog toti asiguratii sa se prezinte la oficiile postale de care apartin sa isi ridice cardul de sanatate, deoarece cu siguranta de la anul, din primul trimestru, cardul de sanatate va fi obligatoriu”. Presupunand, insa, ca actele vor ajunge la toti asiguratii, atunci apar alte cheltuieli. De exemplu, cele aferente achizitionarii de catre medicii de familie a cititoarelor de carduri, ale caror preturi difera, evident, in functie de calitate: intre 25 si 100 de euro. Folosind insa o medie de 60 de euro, rezulta ca numai medicii de familie si farmacistii din judetul Iasi vor fi nevoiti sa scoata din buzunare 60.000 de euro. Cifra care la nivel national arata ca este vorba de o afacere de peste 2,4 milioane de euro. In plus, sistemul trebuie intretinut si protejat. Evident, alte contracte, alte negocieri directe in loc de licitatii, alte milioane de euro.

Timp si siguranta pierdute

Lasand la o parte situatia financiara, cei mai multi reprezentanti ai sistemului medical se opun filosofiei cardului de sanatate. Argumentele lor sunt multiple si vizeaza aspecte diferite. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.dr. Vasile Astarastoae, considera ca introducerea cardului de sanatate si a dosarului electronic reprezinta in primul rand un atentat la intimitatea cetatenilor si a sigurantei informatiilor.

Vasile Astarastoae, presedinte Colegiul Medicilor: “Cardul de sanatate este un lucru care nu ajuta la desfasurarea actului medical. Completarea acelor carduri nu face decat sa manance din timpul pacientului. In schimb la dosarul medical lucrurile sunt mult mai grave si trebuie sa fie o discutie inclusiv in societate. Dosarul medical prezinta un pericol pentru pacient pentru ca datele se trec fara voia acestuia si o institutie are toate datele medicale despre acel pacient si le poate utiliza discretionar. Angajatorii vor vedea ce boli au pacientii si in conditiile astea vor incerca sa scape de acei pacienti”. La randul lor, medicii obisnuiti estimeaza ca vor pierde si mai mult timp pentru completarea dosarelor electronice, pe care se vor baza cardurile, si cu activarea acestora din urma.  Doctorii spun ca timpul acordat completarii cardurilor variaza intre 10 minute si o ora, in functie de patologia pacientului.

Anca Deleanu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Iasi: “Dosarul medical al fiecarui pacient este un lucru foarte laborios, in sensul ca trebuie datele din fisa, de analiza si o gramada de argumente care sa sustina diagnostice pe care tu le ai in fisa scrisa. Deci aici este problema foarte laborioasa.  Eu una sunt cam speriata asa un pic de ce volum de munca ma asteapta”. Potrivit statisticilor realizate la nivel european, de la introducerea cardului de sanatate in Franta, timpii alocati pacientului de catre doctor la o vizita medicala au scazut cu 6 minute. In Germania au scazut cu 8 minute, iar in Danemarca cu 7 minute. Reprezentantii de la nivel national ai medicilor de familie spun ca exista mult mai multe probleme. Ei sustin ca toata populatia, inclusiv neasiguratii si minorii, ar fi trebuit sa aiba cardul de sanatate. Ca argument, doctorii prezinta situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara ori nu au familie. “Am semnalat de mai multe ori ca exista nenumarate neclaritati in privinta cardului, dar acestea nu au fost solutionate. Copiii nu au card si se va folosi cardul parintilor. inca nu se stie insa cum se va rezolva situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara sau daca parintii sunt neasigurati sau in situatia in care copiii sunt institutionalizati. La fel de neclara e situatia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) si care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor neasigurati, daca nici ei nu au card? Ce facem daca pacientul isi pierde cardul si are doar o adeverinta (adeverinta nu poate tine loc, tehnic vorbind, de card). Consideram ca toata populatia tarii, nu numai asiguratii, ar fi trebuit sa aiba cardul de sanatate”, se arata intr-un comunicat semnat de conducerea Societatii Nationale de Medicina Familiei si de cea a Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie. Cele doua organizatii spun ca medicii isi vor cumpara cititoare de carduri, „asa cum si-au cumparat imprimante laser, programe de cabinet, semnaturi electronice, tonere si hartii nenumarate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete”, dar ca vor trebui sa plateasca pretul maxim astfel incat sa nu riste ca dispozitivul sa se strice din prima zi, blocand astfel posibilitatea de a consulta bolnavi si de a le recomanda tratamentul necesar. “Daca se doreste ca acest proiect sa fie in sfarsit functional, abordarea CNAS nu este deloc cea potrivita. Este nevoie de colaborare reala, comunicare si respect, nu de presiuni sau amenintari”, se mai arata in acelasi comunicat.

Bolnav sau expert in carduri?

Pentru ca noul card sa fie functional, acesta va trebui activat de medicul de familie. In plus, si posesorul va trebui sa-i inlocuiasca PIN-ul initial, altfel documentul va fi considerat inactiv, deci va fi inutil. Este insa greu de crezut ca batranii de prin sate, care nu au bancomate pentru a-si scoate pensiile, se vor pricepe la astfel de proceduri. De altfel, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a solicitat eliminarea codului PIN de pe cardurile de sanatate, invocand numarul mare de pensionari beneficiari ai acestui card si faptul ca PIN-ul ingreuneaza mult utilizarea acestei facilitati. „Reluam cererea noastra si propunem si azi eliminarea codului PIN la utilizarea cardului de sanatate. Sunt multi pensionari care folosesc aceste carduri si nu se descurca cu codul PIN. De asemenea, in cazul unui accident grav, de exemplu, nu poate fi folosit cardul de sanatate al unei persoane pentru ca nu se cunoaste codul PIN”, se arata intr-un comunicat semnat de Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului.

 Card egal “drac”

Un numar semnificativ de romani au deja angoase metafizice legate de card si de cip, multi refuzand sa primeasca un document despre care cred ca vine direct de la diavol. In martie 2013, 1.000 de preoti, calugari si mireni au protestat in fata Parlamentului fata de introducerea cardului de sanatate. Sloganul protestatarilor a fost: „Card de sanatate, atentat la libertate”. Recent, calugari si calugarite de la mai multe manastiri au refuzat cardurile, sustinand ca denumirea citita invers – “drac” ii ingrozeste. Mesajele pe aceasta tema catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au fost numeroase. Maicutele de la o manastire din comuna nemteana Vanatori au explicat de ce au refuzat cardurile. “Refuz includerea persoanei mele intr-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea intr-un sistem a datelor privind viata mea privata, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime si religioase si imi incalca libertatea”, au spus cele 41 de calugarite de la Manastirea Dobru din comuna Vanatori, judetul Neamt. Alti romani au avut insa mesaje si mai vehemente. Unul a scos in evidenta o problema din sistemul sanitar romanesc – goana dupa organe, in conditiile in care pe card se va trece optiunea titularului de a fi sau nu donator de organe. „Cardul de sanatate reprezinta un abuz al statului roman – si, de ce nu, si al sumneavoastra? – care anuleaza libertatea si drepturile oamenilor (…). Organele interne vor reprezenta <goana dupa aur> a secolului nostru. Oamenii puternici si bogati isi pot permite un <accident intamplator> si pot dobandi ceea ce doresc, ca sa-si mai prelungeasca cu un an, cu zece, cu cincizeci viata terestra… si atat. Primirea cardului de sanatate inseamna in primul rand <inregimentarea electronica> in randurile <Fiarei>, calculatorul de la Bruxelles care poate tine <evidenta> locuitorilor intregii lumi, lucru de neinteles si de neacceptat pentru un popor inrolat in <militia Christus> de doua milenii. Darul de mare pret pe care crestinismul l-a adus lumii este libertatea, pe care unii vor sa ne-o rapeasca cu ajutorul drepturilor. Refuzam aceste carduri pentru ca ele reprezinta un atentat la libertatea noastra si un afront la adresa mosilor si stramosilor nostri”, se arata in mesajul unui roman catre Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate.

 Presiuni mari pentru o lege veche

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007, insa a fost amanat pana in 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti din 79 de centre private, care fac dializa. Cardul este valabil doar in Romania, asa ca, cei care pleaca peste hotare nu-l pot folosi, ei avand nevoie de un card european. Folosirea microcipului este considerat un abuz din partea statului pentru ca oricine va avea un cititor de cipuri compatibil poate sa afle totul despre cineva. Acest lucru violeaza drepturile la intimitate si la demnitate ale persoanei si poate sa aduca mari prejudicii. Specialisti precum profesorul Vasile Astarastoare considera ca aceste documente sunt doar aparent in sprijinul pacientilor. In realitate, foloasele sunt ale firmelor de asigurari. Potrivit acestuia, la Consiliul Europei exista o presiune imensa din partea firmelor de asigurari pentru a deveni legal accesul la informatiile despre sanatatea oamenilor. Vor fi romanii mai sanatosi si mai fericiti odata cu folosirea controversatului card? Greu de spus…

Material realizat de departamentul de investigatii Tele M Iasi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s