Informații pe bani. Cu cât taxează Wizz Air sau Romtelecom apelurile telefonice

wizz air

Multe dintre companiile românești au renunțat la numerele de telefon apelabile gratuit, puse la dispoziția clienților, înlocuindu-le cu apeluri taxabile sau formulare de email.
Pe fondul reducerii cheltuielilor, “numerele verzi” aproape că au devenit azi o excepție și nu o regulă așa cum se întâmplă în alte state europene unde informațiile despre companie sau produs pot fi obținute prin apeluri gratuite. Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), numere cu acces gratuit pentru apelant sunt alcătuite din zece cifre și încep cu 0800. “Numerele sunt folosite de diverse companii sau instituţii pentru a oferi publicului posibilitatea de a primi informaţii sau de a comunica sugestii şi reclamaţii. Costurile accesului la acest serviciu sunt suportate integral de companiile sau instituţiile apelate. În unele cazuri, accesul la acest serviciu este permis doar celor care apelează din anumite reţele”, explică reprezentanții ANCOM.

Cât costă rezervarea telefonică la Wizz Air

Operatorul aerian Wizz Air își taxează clienții care fac rezervări telefonice, din România, cu 2,68 lei/ minut. Tot la fel sunt taxați și cei care au deja rezervarea făcută, dar doresc informații în plus despre zbor. Chiar dacă tariful afișat este de 2,68 lei/minut, compania precizează că “apelurile din rețelele de telefonie mobilă pot fi taxate la un tarif mai mare ”, fără să precizeze însă care este acesta. Dacă apelul este făcut din Spania, de exemplu, minutul este taxat cu 1,18 euro de pe telefonul fix și cu 1,54 euro de pe telefonul mobil. 
Și asta în timp ce apelurile efectuate din Belgia, din rețeaua fixă, costă 1,25 euro/minut, cele din Franța, cu 1,34 euro/apel plus 0,34 euro pe fiecare minut, în rețelele fixe, iar cele din Germania, cu 1,03 euro/minut. Romtelecom este o companie care oferă clienților informații telefonice și gratuit, și contra cost.
Deși există mai multe numere de telefon, doar unul singur este gratuit pentru rețelele mobile, respectiv 0800.800.800. Un alt număr, respectiv 1930 este gratuit doar din rețeaua Romtelecom. Pentru alte rețele, tariful este stabilit de fiecare operator de telefonie mobilă în parte.

Un “Suport Premium” de 2 euro minutul
Pentru a fi “preluat cât mai repede de un operator”, compania pune la dispoziția clienților serviciul telefonic “Suport Premium”. Numărul 0903.904.903 este unul cu suprataxă, iar apelanții vor plăti pe următoarea factură câte 2 euro pentru fiecare minut de convorbire.
Atenție însă că tariful este valabil doar pentru apelurile efectuate din reţeaua Romtelecom.
Clienții sunt nevoiți să asculte și “mesajul audio de întâmpinare”, dar compania susține că tarifarea începe după terminarea acestuia.
În termenii și condițiile de utilizare a serviciului telefonic se precizează că “printr-un apel se poate semnala şi rezolva o singură problemă, iar durată maximă a unui apel este de 10 de minute.
“Situaţiile care necesită, conform deciziei Romtelecom, verificări suplimentare, vor beneficia de reprogramare şi apelare ulterioară gratuită din partea Romtelecom a clientului pentru finalizarea solicitării în cauza”, se arată în regulamentul de utilizare a serviciului.

Informații despre cardurile Băncii Transilvania
Un alt serviciu telefonic apelabil gratuit doar din rețeaua Romtelecom este și serviciul carduri al Băncii Transilvania. Nu se precizează însă cu cât se taxează apelarea numărului 0800.802.273 din alte rețele. Există și companii care în lipsa unui tel verde, pun la dispoziția clienților doar un email. Este și cazul Napolact. Cei care vor să obțină informații despre produsele lactate și intră pe site-ul companiei, nu au la dispoziție decât un formular de email.
Pe site-ul companiei concurente Danone este afișat un număr de telefon fix pe care consumatorii îl pot apela zilnic între ora 8.00 și 22.00. Nu se precizează însă cât costă minutul de convorbire.

Tarif normal la Allianz Tiriac
Pentru cei care au polițe RCA sau CASCO la Allianz Tiriac sau vor să devină clienți ai companiei, informațiile cerute telefonic sunt taxate cu un tarif „normal”. Numărul de telefon 021.97.98, pus la dispoziție de companie, este valabil de luni până vineri, între ora 8.00 și 20.00, și sâmbăta, între 10.00 și 16.00.
Pe de altă parte, compania de asigurări Astra pune la dispoziția clienților mai multe numere de telefon gratuite, apelabile din orice rețea.  Și compania de furnizare a energiei electrice Enel dispunde de un tel verde, apelabil gratuit.

Sursa: YahooNews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s