Romania, sursa inspiratiei lui Chomsky?

chomskyTraim din inertie intr-o tara cu guvernanti care ne doresc „binele”. Cateva tehnici de manipulare sunt implementate cu succes de ani buni in Romania. Mai jos cateva dintre secretele puterii politice formulate de Chomsky. Ele sunt universal valabile dar mai bine conturate in Romania.

1. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decât cu problemele lui adevarate
Pentru aceasta: Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, îndreptând-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional.

2. Poporul trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii
Pentru aceasta: Inventeaza false amenintari, ori creeaza probleme grave, care îngrijoreaza real si angajeaza opinia publica, iar apoi ofera solutiile.

3. Poporul trebuie permanent pregatit pentru mai rau
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficiala, integral asumata de guvern), “gri” (partial asumata) si “negre” (niciodata asumata) trebuie sa promoveze imaginea unui guvern în permamenta preocupat pentru ameliorarea conditiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rau devine suportabil daca e administrat în portii anuale, conform unui program anuntat.

4. Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernele îi pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele sau
Pentru aceasta: Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si înghite tot, daca e prevenit si amânat.

5. Poporul trebuie sa aiba o gândire care sa nu-i permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte
Pentru aceasta: Sa te adresezi oamenilor ca si cum ar avea cu totii o gândire infantila. În felul acesta, îndrepti multimile spre un tip de gândire superficiala, naiva si cu predispozitie la intoxicari informationale.

6. Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si sa actioneze sub impulsul emotiilor
Pentru aceasta: Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa încurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manipulat.

7. Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa-i ocupe timpul si sa-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
Pentru aceasta: Un sistem de învatamânt corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tine cetatenii în ignoranta si a manipula opiniile colective dupa bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie sa aiba acces la mijloace de informare completa, exacta, corecta si obiectiva
Pentru aceasta: Sa încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masa care îndobitocesc publicul si îl tin legat de emisiuni si seriale vulgare, ce trag inteligenta în jos.

9. Poporului trebuie sa-i fie indus spiritul turmei
Pentru aceasta: Sa stimulezi sentimentul individual de culpa, de fatalitate, de neputinta. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma si sunt usor de controlat.

10. Poporul nu trebuie sa creada în existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Sa apelezi la toate cuceririle stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. În acelasi timp, sa discreditezi aceste cunostinte prin mass-media, astfel ca poporul sa nu creada în mijloacele si strategiile statale de manipulare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s