Interviu Dan Apolzan – director Scoala Federala de Antrenori de fotbal din Romania

dan apolzan– Domnule Apolzan, de ce patronii din Romania nu au incredere in antrenori? In 19 etape de Liga 1 am asistat la 20 demiteri…
Este o mare problema pentru mine in calitatea in care sunt. Vad ca antrenorii romani sunt marginalizati partial, dar noi avem inca elemente care au confirmat si pot confirma inca. Nu mi se pare normal ca un antrenor sa vina sa stea 2-3 etape si sa fie dat afara. Ce poate el sa arate in acele 2-3 etape? 

Considerati benefica venirea antrenorilor straini in Liga 1?
Noi trebuie sa privim lucrurile din alt punct de vedere. Facem parte din Uniunea Europeana acum si este vorba aici de libera circulatie a fortei de munca. Si antrenorul de fotbal este un om care lucreaza. Si antrenorii romani lucreaza in strainatate. Cum este Mircea Lucescu, Olaroiu, acum a plecat Sumudica. Sunt antrenori buni din strainatate ce au venit in Romania, iar cel mai bun exemplu este portughezul Paulo Segio de la CFR Cluj ce provine dintr-un fotbal de traditie.

Ce model s-ar potrivi scolii romanesti de antrenori?
Incerc sa schimb niste lucuri privind Scoala de Antrenori. Am preluat-o de 1 an si cateva zile. Vreau sa schimb ideile, sa merg pe niste lucuri care au aparut in fotbalul actual. Tinand cont ca am avut o relatie foarte buna cu spaniolii, cei care au castigat ultimele doua titluri europene si ultimul Campionat Mondial, stabilind un record din acest punct de vedere. Noi vrem sa urmam modelul lor.

Care ar fi varfurile noii generatii de antrenori de fotbal din Romania?
In clipa aceasta Laurentiu Reghecampf este pe val si cu Cosmin Contra, care au absolvit cursul PRO si au si luat licenta in martie anul trecut. Ei sunt doi antrenori care au aratat ca pot face ceva. Laurentiu este pe un drum bun, a stabilit un anumit grad de seriozitate la Steaua din punct de vedere al pregatirii si se vede acest lucru. Eu il felicit.

Oamenii de fotbal sustin ca Jose Mourinho este cel mai bun antrenor din lume. Sunteti de aceeasi parere?
Este greu de spus. El a revolutionat intr-adevar niste lucruri in fotbal, dar mai sunt cativa antrenori pe care nu putem sa ii omitem. De exemplu Del Bosque, dupa ce a castigat Campionatul Mondial de Fotbal a multumit tuturor antrenorilor din Spania care au contribuit la cresterea si formarea jucatorilor echipei nationale. La fel si Jose Mourinho are o echipa in spate. El a avut rezultate la Real Madrid, acum traverseaza o perioada mai dificila si ultimul rezultat conteaza. Fotbalul la ora actuala nu mai este un sport de placere asa cum era perceput acum 40 – 50 de ani, acum este o afacere mondiala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s