Batalie crancena pentru calatori intre Tarom si WizzAir

avionIn 2013, cele doua companii aeriene si-au propus extinderea operatiunilor din Romania. Cu 39 aeronave in flota, cel mai important operator low cost din Europa Centrala si de Est va lansa 3 noi rute din Bucuresti, catre Alghero, Geneva si Oslo. De asemenea, incepand cu 20 mai 2013, de la Craiova se va putea zbura catre Milano. Operatorul mizeaza in acest an pe 30.000 pasageri din zona Olteniei.
WizzAir a anuntat tot pentru luna mai 2013, rute noi de la Cluj Napoca, spre Bari, Bruxelles si Eindhoven cu tarife pornind de la 93 lei iar de la Targu Mures catre Frankfurt.
Compania si-a propus sa aiba cu 200.000 mai multi pasageri fata de anul trecut. Simtind ca pierde teren, Taromul si-a stabilit ca prioritate orasul Iasi, unde WizzAir inca nu a intrat pe piata. Momentan, de la Iasi mai opereaza curse regulate doar doua companii – Carpatair si Austrian Airlines. Taromul ia deja in calcul cresterea numarului de frecvente intre Bucuresti si Iasi. De anul trecut, Taromul a introdus si cursa Iasi – Roma. Pe aceasta ruta a operat putin timp si Carpatair in aprilie 2011. In primavara acestui an, Taromul si-a propus introducerea a doua noi zboruri de la Iasi catre Paris, aeroportul Charles de Gaulle si Londra, aeroportul Heathrow. Extinderea vizeaza alte 8 curse interne si internationale. In tara, Taromul vrea cursele Iasi – Timisoara, Iasi – Cluj si Iasi – Constanta iar ca rute externe Iasi – Amsterdam, Iasi – Torino, Iasi – Verona, Iasi – Munchen si Iasi – Frankfurt. Daca WizzAir si-a propus in acest an sa se concentreze pe pasagerii din Belgrad, Taromul spera sa transforme Iasul intr-o produs atractiv si unic. Fara aceasta extindere a operatiunilor, Taromul va fi detronat de WizzAir pe piata din Romania. Deocamdata, Taromul are o cota de piata de 25 la suta in timp ce operatorul din Ungaria 23 la suta. Nu acelasi lucru se poate spune despre Aeroportul Bucuresti – Otopeni unde Taromul are o cota de 31 la suta, in scadere cu 9 procente fata de 2011, in timp ce WizzAir are o cota de piata de 15,5 la suta. Acest lucru demonstreaza ca activitatile Taromului sunt concentrate asupra Bucurestiului in timp ce rivalul si-a indreptat atentia catre mai multe orase mari din Romania. Pentru Tarom, Iasul ar fi un nou pol de dezvoltare dar operatorul aerian va trebui sa adopte in „capitala Moldovei” o politică atractiva de preturi, ca sa atingă un grad ridicat de incarcare pe cursele vizate. Ramane de vazut daca Taromul isi va aplica viziunea catre Iasi, a carui aeroport este in proces de modernizare pana in 2015.
Miza pentru Tarom este uriasa tinand cont ca in 2011 a avut pierderi de 80 milioane de euro iar acum Guvernul incearca sa vand un pachet minoritar de actiuni, 20 la suta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s