Tineret, mandria tarii!

Ioana are 19 ani si este proaspata absolventa a Colegiului „Costache Negruzzi” din Iasi cu media 10.  Pentru ca i-a placut in mod special chimia a obtinut o bursa de studii la Yale in Statele Unite.  Americanii ii acopera aproape in intregime bursa cu 59.000 dolari pe an din suma totala de 60.000 dolari. Incantata de oportunitatea oferita, Ioana priveste cu optimism viitorul dorind sa traiasca visul american.
Sansele ei de a profesa mai tarziu in Romania sunt minime dar cui din tara ii mai pasa? Acesta este un singur exemplu dintr-o lista nesfarsita. Inainte de reorganizarea teritoriala sau de constructia autostrazilor, Romania are o problema majora pe care o trateaza cu indiferenta. Isi pierde geniile si oamenii in jurul carora se poate cladi viitorul acestei tari.
Strainii nu ezita niciun moment sa ne fure „specialistii” ademenindu-i cu sume infime in comparatie cu banii care s-au cheltuit in Romania pe diverse nimicuri. Desi avem nevoie de „minti luminate” pentru a iesi din acest cerc vicios in care am intrat, romanii devin campioni la exporturile de „genii”.
Pe la sfarsitul anilor 90, „Colegiul Pro” avea menirea de a sprijini copiii supradotati din toata tara. Acest proiect parea un succes de la bun inceput mai ales ca oferea o sansa elitelor.
Din pacate, prea putini dintre acei tineri au fost atrasi sa ramana in tara. Desi s-au pregatit in Romania cei mai multi au luat drumul strainatatii, unde le-a fost rasplatita cum se cuvine valoarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s