Straini prin Romania!

In timp ce Romania este divizata intre adeptii reorganizarii teritoriale si cei impotriva, intre PDL si UDMR sau PDL si USL, numerosi cetateni straini cumpara suprafete importante de teren agricol.
Celebra replica „noi nu ne vindem tara” a expirat demult, asa ca am trecut la vremurile moderne cand belgieni, suedezi, chinezi sau arabi ne cumpara pamanturile pe preturi de nimic. Zilele trecute citeam in presa britanica despre o adevarata problema africana. China si India achizioneaza milioane de hectare agricole in Africa pe care le cultiva pentru a scoate la vanzare toata productia. Tarile de pe „continentul negru” si  asa infometate raman de izbeliste iar China isi continua drumul catre suprematia mondiala.
In vestul Romaniei, o familie din Elvetia a cumparat la un pret derizoriu 800 ha de teren si acum produce anual 600 de tone de cereale. Toata recolta ia drumul Elvetiei si a Germaniei.
In Uniunea Europeana, mai multe tari integrate nu demult lupta pentru dreptul lor de a interzice vanzarea terenurilor agricole strainilor.  Diferenta dintre preturile la pamant in statele membre vechi ale UE si  cele recent aderate cat si a nivelului de trai sunt semnificative. De aceea, unele tari isi apara interesele nationale si ale locuitorilor sai chiar si dupa aderarea la UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s