91 de persoane urmărite la nivel internaţional au fost prinse în România

91 de persoane urmărite la nivel internaţional ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen, 76 de către autorităţile celorlalte state membre Schengen şi 15 de către Poliţia Română, au fost depistate, săptămâna trecută, în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Birourilor SIRENE. Totodată, în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare au fost identificate, pe teritoriul României, 34 de bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de către autorităţi din alte state membre Schengen.

Ca urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen şi prin schimbul suplimentar de informaţii prin intermediul Birourilor SIRENE, în perioada 14-18 februarie, autorităţile de aplicare a legii din România au localizat, pe terioriul ţării noastre, 76 de persoane care fac obiectul unor semnalări introduse în S.I.S. de celelalte state membre Schengen.
Totodată, în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare au fost identificate, pe teritoriul României, 34 de bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de către autorităţi din alte state membre Schengen.
Dintre cele 76 de persoane identificate, 12 persoane aveau pe numele lor emise mandate europene de arestare, 2 persoane fuseseră semnalate ca fiind dispărute, iar 32 erau căutate în vedera participării la o procedură judiciară.
De asemenea, în ceea ce priveşte obiectele depistate, 32 sunt autoturisme căutate de către autorităţile statelor membre Schengen.
Totodată, 15 persoane urmărite la nivel internaţional ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen de către Poliţia Română au fost identificate de autorităţile străine pe teritoriul lor.
Schimbul de date şi informaţii suplimentare prin Biroul SIRENE se realizează ca urmare a cooperării dintre structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (în special structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere a criminalităţii organizate) şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen. Totodată, un aport important îl are şi posibilitatea accesării simultane a datelor şi informaţiilor din bazele de date naţionale, din Sistemul Informatic Schengen şi din OIPC-INTERPOL.

Exemple

*Un sucevean, dat în urmărire internaţională pentru trafic de persoane, a fost depistat şi reţinut de poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Nădlac, judeţul Arad.
În urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului SIRENE a fost depistat B. Vasile, de 48 de ani din judeţul Suceava, pe numele căruia autorităţile maghiare au emis un Mandat European de Arestare pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane. Conform procedurii, bărbatul a fost prezentat Curţii de Apel Timişoara, instanţa dispunând arestarea acestuia pentru 5 zile în vederea predării autorităţilor maghiare.

*Un bărbat din Timiş, pe numele căruia autorităţile austriece au emis mandat european de arestare pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt, a fost depistat de poliţişti din cadrul I.P.J. Iaşi, în localitatea Cotnari.
În urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului SIRENE, poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale al I.P.J. Iaşi l-au depistat, pe raza localităţii Cotnari, pe D. Dan, de 28 de ani, din judeţul Timiş, pe numele căruia autorităţile austriece au emis un mandat european de arestare. Bărbatul este suspectat că, în perioada octombrie – noiembrie 2010, împreună cu alţi complici, a sustras mai multe automate de cafea şi ceai, de pe teritoriul Austriei, prejudiciul fiind estimat la 65.000 de euro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s