Tudor Ciuhodaru: „Nu toate frunzele sunt bune!”

Tudor Ciuhodaru, doctor si deputat de Iasi, a depus azi in Camera Deputatilor un proiect legislativ ce prevede interzicerea magazinelor de etnobotanice in Romania si pedeapsa cu inchisoare pentru cei care vand sau incearca sa vanda astfel de produse. Deputatul a luat aceasta decizie dupa ce un barbat de 35 de ani a incercat sa se sinucida dupa ce a fumat prima data etnobotanice. 10,7% dintre elevii de clasa a XII-a chestionati au declarat ca au consumat stupefiante. Concluzia apartine studiului BAROMETRUL ADOLESCENTEI 2009, Atitudini si stil de viata la nivelul elevilor de liceu de clasa a-XII-a, realizat de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Studiul a fost realizat la nivel national, in perioada 15 octombrie – 5 noiembrie 2009, pe 1.290 de elevi. „Rezultatele barometrului indica faptul ca, in cazul elevilor de clasa a XII-a, Bucurestiul nu mai este principalul oras din Romania in care se consuma droguri, regiunea Bucuresti-Ilfov fiind pe locul trei in ceea ce priveste procentul inregistrat, 13,7%. Regiunea Nord-Est se distinge in privinta consumului, inregistrand un procent de 19,9%, fiind urmata de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenta declarata de 15,1%”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru. In ceea ce priveste substantele consumate, marijuana are o prevalenta de-a lungul vietii de 34,1% si apar drogurile din categoria „substante etnobotanice” (magic 3,6% – produs ce contine mefedrona, spice 2,2% – produs ce contine canabinoizi sintetici).
Debutul in consumul de droguri incepe de la varste timpurii, sub 14 ani – 13%, 14-15 ani – 10%, 16-17 ani – 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicata in locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri, etc. (23,4% dintre adolescentii de clasa a XII-a mentionand ca le pot procura usor in aceste locuri, iar 17,8 % – chiar foarte usor) si la petrecerile cu prietenii (18% au declarat ca le pot procura in aceste locuri usor, iar 12,8% – foarte usor). 300.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani au consumat cel putin o data in viata droguri ilegale. Daca se iau in considerare si alte tipuri de substante  8,6% din populatia Romaniei a consumat cel putin o data in viata droguri ilegale, adica aproximativ 1.300.000 de persoane. „Decesele datorate intoxicatiilor acute, supradozei, sinuciderilor si agresivitatii sunt in crestere iar consumul de etnobotanice a crecut de 4 ori intr-un singur an, iar cazurile de depedendenta au crecut cu 35 %”, a explicat medicul-deputat de Iasi. „Am initiat prima lege din aceasta tara ce prevedea inchisoarea pentru cei care vand astfel de produse. Desi a fost adoptata de parlament ea nu a fost niciodata promulgata. Cerem printr-un proiect legislativ reinfiintarea ANA pentru a stabili o politica nationala impotriva crimei organizate legate de aceste produse. Elaboram in acest moment un model de guvernanta clinica pentru abuzul de substante care sa permita abordarea intergrata cu medic, psiholog, psihiatru asigurand preventia si tratamentul substitutiv precum si reinsertia sociala a victimelor consumului de droguri”.
Tinerii trebuie sa stie ca nu toate frunzele sunt bune si sa spuna stop etnobotanicelor. (Comunicat de presa Tudor Ciuhodaru)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s