Ce ţară a acceptat să cedeze Chinei 1% din teritoriul său

Tadjikistanul a salutat vineri un acord teritorial care prevede transferul a aproape a 1% din teritoriul tadjik către China, punând astfel capat unui lung conflict între cele două ţări la frontiera lor comună, relatează AFP.’Acesta este un succes al diplomaţiei tadjice’, a estimat ministrul de externe al Tadjikistanului, Hamrohon Zarifi. Parlamentul de la Duşanbe a aprobat săptămâna aceasta un acord prin care transferă Chinei circa 0,78% din teritoriul acestei republici din Asia Centrală. Este vorba de 1.000 kilometri pătraţi din Pamir, o zonă montană slab populată.
Suhrob Şapirov, directorul Centrului de studii strategice de pe lângă preşedintele tadjik Emomali Rahmonov, consideră că Duşanbe a asigurat în acest fel stabilitatea pe termen lung în această fostă republică sovietică, cea mai săracă din fosta URSS.
‘Dacă nu am fi luat decizia de a ceda aceste teritorii, nu am fi putut rezista presiunii Chinei’, a recunoscut el într-o declaraţie pentru AFP, adăugând că Tadjikistanul a asigurat astfel securitatea frontierelor sale cu Republica Populară Chineză, în condiţiile în care litigiul datează din 1884.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a confirmat că cele două ţări au ‘rezolvat complet problema istorică a frontierei’. Influenţa Beijingului este în creştere în Asia Centrală, o vastă regiune de stepă şi muntoasă, bogată în resurse naturale (minereuri, hidrocarburi şi apă) compusă din cinci foste republici sovietice, dintre care trei au frontiere comune cu China, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Sursa: money.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s