China a construit cel mai rapid super-computer din lume

Este, deja, pe cale sa detroneze SUA din pozitia de super putere economica mondiala. Acum, China pune in primejdie suprematia americanilor si in sensul asocierii cu cel mai rapid super-computer, dupa ce expertii sai au construit o masina de calcul de peste trei ori mai rapida decat majoritatea celor aflate in top.
Super-computerul chinezesc, denumit Tianhe-1A, opereaza la viteze astronomice, cu peste doua mii de trilioane de calcule pe secunda. Masinaria, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost construita de 200 de ingineri pe parcursul a doi ani si ocupa, fizic, 103 containere refrigerate constant.
Tianhe-1A are un randament de 2.507 petaFLOP/s, adica de 1,4 ori mai mult decat fosta detinatoare a coroanei pentru cea mai rapida masina de calcul din lume, Cray XT5 Jaguar, aflata in posesia Departamentului Energetic SUA. De asemenea, super-computerul chinezilor, al carui nume inseamna „Calea Lactee” in dialect mandarin, prezinta o putere de procesare de 14.000 de ori mai mare decat cea a unui calculator obisnuit.
Tianhe-1A contine 7.000 de procesoare grafice, de tipul celor folosite pentru jocurile video, care contribuie masiv la sporirea puterii sale de calcul. Mai mult, in ciuda vitezei sale incredibile, super-computerul este, de asemenea, mai „verde” decat oricare altul din topul actual. Un oarecare deficit il reprezinta, totusi, faptul ca energia necesara functionarii lui ar ajunge alimentarii cu electricitate a 5.000 de case pe parcursul unui intreg an.
Masinaria, produsa de Universitatea Nationala Chineza pentru Tehnologia Apararii, este gazduita in orasul portuar Tianjin din nordul Chinei, acolo unde a fost intrebuintata, momentan, in procesarea tiparelor meteorologice, dar si pentru calcule in beneficiul industriei petroliere. Singura alinare pe care o mai au americanii in aceste momente este aceea ca procesoarele din componenta super-computerului rival au fost produse in Statele Unite.

Sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s