Atmosfera de bazar in fata Palatului Culturii din Iasi


Targul de rapciune, care ar fi trebuit sa fie un eveniment cultural care sa promoveze mesterii populari s-a transformat intr-un adevarat kitch. Comerciantii de mici si carnati pe gratar ii afuma pe cei care vor sa cumpere produse artizanele sau sa viziteze Palatul Culturii.  Pe langa mesterii populari care au venit sa-si vanda lucrarile, s-au „lipit” si tarabe cu mici si bere. Nu lipseste nici muzica data la maximum.
„Nu-s sanatosi la cap astia care au organizat treaba asta. Aici, nu-i normal!
– E un obiectiv cultural, totusi!
–  Absolut, absolut, nu-i normal. Primaria e vinovata!”
„Primaria poate sa faca ceva ordine, dar daca asa e, daca ia gologanul ca inchiriaza aici, e bun si asa, sa iasa banul”, „E romanesc, tipic romanesc, altceva ce pot sa zic? Centrul orasului ar trebui sa arate altfel, nu cu mici si bere”, au spus iesenii, vizitatori ai Targului de Rapciune.
Conducerea Palatului Culturii este revoltata de prezenta comercianilor de mici chiar in fata monumentului istoric si de tiganeala la care s-a ajuns.
„Ma nemultumeste faptul ca in fata Palatului Culturii se vinde bere, se mananca mici, muzica este stridenta si ca nu au avut aprobarea noastra pentru asa ceva. Singura noastra responsabilitate in proiectul acesta este activitatea mesterilor populari, pe care i-am selectionat, dar atat. Mici, friptura si carnati nu s-au mai facut vreodata pe esplanada Palatului Culturii”, a declarat Lacramioara Stratulat, directorul Palatului Culturii.
Organizatorii sustin ca tarabele cu mici, amplasate chiar la intrarea pe esplanada, sunt un punct de atractie pentru turisti.
Ion Manzatu, organizator: „Pentru chestia asta trebuie sa fie mici si bere, pentru ca omul vine atras de aceste lucruri de muzica si vine sa viziteze chestiile astea.  Sunt procedee de marketing, standard, pe care trebuie sa le respectam. A ce sa miroase, fereasca bunul Dumnezeu, a ce sa miroase, e foarte bine ca miroase a mici vizavi de Palatul Culturii!”.
Autorizatiile pentru acest eveniment le-a eliberat Primaria Iasi, dar reprezentantii municipalitatii sustin ca organizatorii nu au precizat in cerere ce contine programul cultural.
Sebastian Buraga, purtator de cuvant al Primariei Iasi: „La momentul actual, noi nu avem cunostinta sa fi semnat ceva in legatura cu derularea unor activitati agro-alimentare in zona, cum ar fi mici sau consumul de bauturi alcoolice. Vom verifica in perioada urmatoare modul cum si-au respectat partenerii nostri conventiile contractuale, iar corpul de control al primarului sau alte institutii abilitate vor efectua un control in fata Palatului Culturii. Daca se vor observa nereguli din acest punct de vedere vom actiona in consecinta. Era vorba de niste manifestari culturale, artistice si in niciun caz de mutare a unui picnic intre ghilimele in fata Palatului Culturii”.

Material realizat de Andreea Luca / Tele M

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s