Tot mai multi batrani din Romania aleg azilul pentru a scapa de cheltuieli

Ca sa scape de  toate cheltuielile unei case in aceste vremuri dificile, ori ca sa stie ca nu mai sunt o povara in plus pentru rude, mii de batrani aleg azilul.  Institutiile statului care adapostesc persoane in varsta sunt pline pana la refuz si intocmesc acum liste de asteptare. In tot acest timp, oamenii de afaceri au „mirosit” ocazia. Unii dintre investitorii care au mizat pe hoteluri si pensiuni si cei carora nu le-a mers afacerea le transforma acum in centre de ingrijire private pentru batrani si spera sa aiba profit rapid. Totusi, in cele mai multe dintre cazuri, batranii sunt adusi in azilurile de stat contra unei sume modice. Aici ei primesc o ingrijire mai buna decat acasa. Discutam mai ales despre cei care nu mai au pe nimeni care sa-i ajute.
Doamna Floarea este din Cluj si implineste in cateva zile 90 de ani. Este fericita ca a gasit un loc unde poate sa isi duca batranetile. Are o pensie de 735 de lei, iar la caminul de stat plateste 600. In centrul din Cluj ar trebui sa fie ingrijiti cel mult 50 de batrani, insa acum s-au inghesuit 110. Stau si cate 15 in camera. Si la Ploiesti situatia este dramatica. Se asteapta si doi ani pe liste. Practic, doar cand cineva moare este un loc liber. Suna dur, dar asta inseamna aziluri de stat in acest moment. Unor oameni de afaceri le-a ajuns la ureche acest lucru si incearca sa se reprofileze. Este si cazul lui Iacob Crisan din Cluj, care anul trecut a cumparat o pensiune de lux cu un milion de euro. Nu i-a mers prea bine, iar acum a schimbat profilul intr-un centru privat pentru batranii ai caror copii isi permit facturile. Aer conditionat si televizor in camera, trei mese copioase pe zi, plus cineva in permanenta langa ei pentru 1.500 de lei lunar, aproape dublu fata de stat. De inteles de ce din cele 30 de locuri, doar sase sunt ocupate. In Romania, in acest moment exista cu putin peste 100 de camine ale statului, in care sunt cazati aproape 10.000 de varstnici.

Sursa: stirileprotv.ro

2 gânduri despre „Tot mai multi batrani din Romania aleg azilul pentru a scapa de cheltuieli

  1. Stimate Domnule Cezar,
    am intrat pe blogul dumneata datorita faptului ca in disputa noastra informationala ai utilizat un limbaj decent si o serie de argumente concrete, din viata de zi cu zi a omului simplu.
    Am gasit aici pe blog o diversitate de stiri, din multe domenii de activitate, informatii sanatoase si utile unei populatii din ce in ce mai prost informata si educata.
    Te felicit pentru efortul dumneata si sper sa continui acest razboi informational cu cat mai multe stiri de calitate! Succes!

  2. Adevarul e ca unii batrani stau mai bine in azil decat acasa. Intretinerea + costurile vietii de zi cu zi ajung tot cam pe acolo. Dar la azil macar stau cu batrani de varsta lor si in plus exista cadre specializate care au grija de ei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s