Pedeapsă pentru debranşaţii de la CET: vor plăti şi căldura vecinilor

În cazul unui bloc cu 20 de apartamente branşate şi 5 debranşate, posesorii de centrale termice ar putea plăti în plus circa 100 de lei pe lună. Cei care au centrale termice vor plăti în plus cel puțin 100 de lei.
Noua reglementare a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) umflă facturile celor care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire termică şi au trecut pe centralele de apartament. Potrivit proiectului, aceştia din urmă ar urma să fie puşi să plătească între 30% şi 50% din valoarea facturii pentru încălzirea blocului. „Sunt reguli abuzive care nu au niciun fel de logică. Prin această măsură li se facilitează firmelor de repartitoare să împartă factura după bunul plac, să aibă acoperire fără să se mai complice în calcule. Dacă se aplică această hotărâre, cu siguranţă cei care sunt debranşaţi vor plăti între 100 şi 300 de lei mai mult decât până acum”, precizează preşedintele Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina.
Astfel, proprietarii care au centrale termice beneficiază de căldură din sistemul centralizat, pentru că ţevile trec prin casă, deşi nu o vor, trebuie să o plătească. În plus, după ce au suportat o majorare a TVA la gaz, stau cu teama că s-ar putea să-i răcorească la buzunar şi o eventuală majorare a preţului, tot mai des vehiculată în ultima perioadă.

Vecinul consumă, nu te încălzeşti, dar plăteşti mai mult
Am luat ca studiu de caz exemplul unui bloc cu 25 de apartamente, din care 5 sunt debranşaţi şi au montate centrale termice. Un apartament de 2 camere consumă lunar, după datele estimative ale autorităţilor, două gigacalorii.
Potrivit calculelor noastre, în ţară cei care s-au debranşat şi au preferat alte sisteme de încălzire ar plăti în plus între 60 de lei şi 90 de lei, în funcţie de costul gigacaloriei. Însă factura se poate umfla considerabil dacă vecinii consumă mai multă energie termică.
Centrala termică de apartament asigură independenţa faţă de vecini, însă proprietarii autonomi termic vor avea alte motive de stres: câtă căldură consumă vecinul de mai sus sau cât lasă apa caldă deschisă vecinul de mai jos. Pentru că o parte din ce consumă cei conectaţi la CET va reveni celui cu centrală pe gaz.

Sistemul de încălzire centralizată, într-o continuă criză
Doar pe subvenţii pentru căldură, în ultimii 5 ani, statul a acordat un buget însumat de 5 miliarde de euro. Cu toate acestea, sistemul centralizat de încălzire este într-o criză continuă din care se chinuie să iasă.
Deşi, anul acesta s-a discutat eliminarea subvenţiilor, s-a renunţat la această idee întrucât s-a considerat că facturile ar fi fost foarte greu de suportat de majoritatea românilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s