O asistenta de la maternitatea Giulesti a fost retinuta pentru 24 ore

Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giuleşti a fost reţinută luni seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, urmând ca ea să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă.
„Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ‘Prof. dr. Panait Sârbu’ nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de ‘terapie intensivă’. Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în funcţie de probe, este posibil să se înceapă urmărirea penală şi împotriva altor persoane fizice sau juridice.
Marius Iacob a mai spus că în anchetă au fost depuse trei rapoarte, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la ITM Bucureşti şi de la Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul SRI. Astfel, raportul de la ISU a stabilit că împrejurarea probabilă determinantă de producere a incendiului a fost existenţa unor conductori electrici improvizaţi în salonul de la terapie intensivă. Raportul de la ITM Bucureşti a concluzionat că în salonul unde se aflau cei 11 bebeluşi flacăra a cuprins 10% din încăpere şi s-a dezvoltat în două faze. În prima fază, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, iar în a doua fază incendiul s-a propagat într-un mediu îmbogăţit cu oxigen din două surse: instalaţia cu oxigen sub presiune şi instalaţia de aer comprimat.
Cel de-al treilea raport de la Institutul de Tehnologii Avansate a reliefat că asistenta Florentina Cârstea a lipsit din salon 12 minute, între orele 18.24-18.36, perioadă în care focul a izbucnit şi s-a propagat cu repeziciune. Procurorul a mai declarat că în cele 12 minute asistenta s-a aflat în alte saloane, deşi ea trebuia să supravegheze numai salonul de la terapie intensivă. Marius Iacob a mai spus că existau mai multe cartele magnetice de acces la terapie intensivă, însă nu îşi poate explica de ce celelalte cadre medicale nu au intervenit la timp.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s