Statele Unite încheie operaţiunile de luptă în Irak

Ultima brigadă americană operativă s-a retras din Irak, punând asftel capăt unui război care a durat mai mult de şapte ani şi care s-a soldat cu moartea a mai mult de 4.000 de militari americani.
Brigada a părăsit Irakul în această dimineaţă, cu două săptămâni înaintea termenului-limită de 31 August stabilit pentru finalul Operaţiunii Libertate Irakienilor, stabilit de preşedintele Obama la începerea mandatului său.
În cursul acestei săptămâni, militarii din Brigada 4, din Divizia a Doua Infanterie au părăsit Camp Victory, de lângă aeroportul din Bagdad, la bordul a sute de vehicule, îndreptându-se către Camp Virginia, din Kuwait.
Retragerea forţelor americane pune capăt unei operaţiuni sângeroase şi controversate, care a început cu bombardarea Bagdadului, în Martie 2003, şi în cursul căreia au avut loc crlr mai sângeroase lupte duse de către această generaţie a militarilor americani.
Căpitanul Christopher Ophardt, purtător de cuvânt al Brigăzii a Patra din cadrul Diviziei a doua de Infanterie, a declarat că ultimul vehicul al unităţii sale a trecut graniţa, intrând în Kuwait, în această dimineaţă.
Majoritatea celor 4.000 de soldaţi ai acestei brigăzi au părăsit Irakul la bordul vehiculelor blindate, câteva sute de militari rămânând să îşi îndeplinească sarcini administrative şi logistice. Aceştia vor părăsi în cursul acestei zile Bagdadul, la bordul avioanelor.
Aproximativ 50.000 de militari americani vor rămâne în Irak pentru a ajuta la antrenarea forţelor irakiene în cadrul unei noi misiuni, cu numele de cod Noul Răsărit, care se va încheia la sfârşitul anului viitor.

Sursa: AMOS News

Lasă un comentariu